Στο άρμα της Μόσχας ο νέος Πατριάρχης Σερβίας

 
Στο άρμα της Μόσχας ο νέος Πατριάρχης Σερβίας

Ενημερώθηκε: 04/03/21 - 01:29

Μόλις 15 μέρες από την εκλογή του και ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος φρόντισε να δώσει τα διαπιστευτήρια του στη Μόσχα για το ουκρανικό και άσκησε έντονη κριτική στο Φανάρι για τους χειρισμούς του. Μάλιστα προέβλεψε πως στο εξής δεν θα γίνει καμία ανάλογη κίνηση, όπως αυτή με την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας "απαγορεύοντας" στην ουσία στον κ. Βαρθολομαίο να ασχοληθεί με τις Εκκλησίες των Βαλκανίων.

Ο κ. Πορφύριος υποστηρικτής της Μόσχας και πολέμιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την πρώτη του συνέντευξη κατηγόρησε τον κ. Βαρθολομαίο τονίζοντας πως το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ταλανίζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία καθώς οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας.

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη για τη σερβική εθνική τηλεόραση RTS, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία που έχει την εσωτερική της τάξη και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των Κανόνων αυτή τη στιγμή.

«Οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας. Είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων. Πολλοί πρόκειται να πουν ότι εμείς είμαστε στη ρωσική πλευρά. Αλλά είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων».

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σερβική Εκκλησία, (Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και Κροατία) πρόσθεσε ότι, αν και δεν είναι προφήτης, «παρόμοιες ενέργειες, όπως αυτές στην Ουκρανία, δεν θα συμβούν ξανά, επειδή προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στις σχέσεις των τοπικών εκκλησιών. Και αυτό θα είναι ένα μάθημα για όλους».

Η θέσεις αυτές σηματοδοτούν με τον πλέον απόλυτο τρόπο τη στάση που θα κρατήσει ο νέος Πατριάρχης ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας πως θα είναι σταθερά στο πλευρό της Μόσχας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι η Εκκλησία της Σερβίας θα συνεχίσει να διευκολύνει την επέκταση της Ρωσίας εκκλησιαστικά (και στο βάθος πολιτικά...) στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Επισης σημαίνει οτι σε περίπτωση που το Φανάρι επιδιώξει να παρέμβει σε Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο και Μαυροβούνιο η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

Άλλωστε η Μόσχα ποτέ δεν έκρυψε οτι ο χώρος των Βαλκανίων είναι σημαντικός γι΄αυτή. Το ενδιαφέρον απολακύφθηκε για μια ακόμη φορά σε μια συζήτηση την 1η του μήνα στη Μόσχα με θέμα «ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή Μαύρης Θάλασσας-Βαλκανίων».

Στη συζήτηση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Αρχιεπισκόπος Βλαντικαβκάζ και Αλανίας Λεωνίδας ανέφερε ότι υπάρχουν 7 από τις δεκαπέντε Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην επικράτεια των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο Μαυροβούνιο.

Ο κ.Λεωνίδας ανέφερε οτι η σερβική Εκκλησία στηρίχτηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας αλλά και τους προκαθημένους των Εκκλησιών των Ιεροσολύμων, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, των τσεχικών εδαφών και της Σλοβακίας.

Μάλιστα σχολιάζοντας το ουκρανικό υποστήριξε οτι «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» που διακηρύχθηκε το 2018 με κατάφωρη παραβίαση των κανόνων της εκκλησίας, όπως είπε, οδήγησε στη διαίρεση των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης ότι το έργο για τη δημιουργία της OCU, στο οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέλαβε άμεση και ηγετική συμμετοχή, εντάσσεται στη λογική των γεγονότων των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στον σύγχρονο κόσμο.

«Εκφράζω τη σταθερή μου ελπίδα ότι το σχίσμα στον κόσμο της Ορθοδοξίας, που ξεκίνησε από εξωτερικές πολιτικές δυνάμεις εχθρικές προς την Εκκλησία του Χριστού, δεν θα διαρκέσει πολύ. Σήμερα όλοι πρέπει να σταματήσουμε, να σκεφτούμε σοβαρά τι συμβαίνει και να μην ενεργούμε με εντολή ξένων αξιωματούχων, αλλά όπως μας ζητά το Άγιο Πνεύμα, η χριστιανική μας συνείδηση ​​και οι ιεροί κανόνες της Μητέρας Εκκλησίας», είπε ο κ.Λεωνίδας.

Εκτός των σχέσεων με τη Μόσχα ο κ. Πορφύριος 

Κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με την πολιτική με την αρχική έννοια, με την έννοια της φροντίδας για το κοινό καλό.

Όσον αφορά τον γάμο του ιδίου φύλου, είπε ότι για την Εκκλησία, ο γάμος ορίζεται στην Παλαιά Διαθήκη μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να καταλάβει ανθρώπους που έχουν τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς έχουν αμέτρητα προβλήματα, πιέσεις και ότι πρέπει να ρυθμίσουν τη δική τους κατάσταση.

Όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία, είπε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. “Δεν θα σκέφτομαι μόνος μου, αλλά όλα είναι προϊόν συλλογικής σκέψης… μέχρι στιγμής, όσο γνωρίζω, δεν υπήρξε ποτέ καμία πρωτοβουλία του Βατικανού… και ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε πει ότι θα ήταν καλό και χρήσιμο για τη σχέση μεταξύ των δύο εκκλησιών αλλά αν και πότε... ο Θεός ξέρει” τόνισε.