Λαική Ενότητα: Η κυβέρνηση απέκρυψε ότι στο Eurogroup του Μαΐου χάθηκαν 6 δισ. ευρώ

 
Λαική Ενότητα: Η κυβέρνηση απέκρυψε ότι στο Eurogroup του Μαΐου χάθηκαν 6 δισ. ευρώ

Ενημερώθηκε: 09/09/16 - 13:35

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να κρατήσει κρυφό από τον ελληνικό λαό ότι στο Eurogroup του Μαΐου 2016 για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, έχασε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από απάντηση του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκο Χουντή.

Σύμφωνα με τη ΛΑΕ, ο κ. Χουντής, σε ερώτηση που είχε καταθέσει προς την Κομισιόν, ζητούσε διευκρινίσεις για την οφειλόμενη από τους δανειστές, επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, τα οποία οι δανειστές, στα Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, είχαν δεσμευθεί ρητά ότι θα τα επέστρεφαν στην Ελλάδα.

«Στην απάντησή του», αναφέρει η ανακοίνωση της ΛΑΕ, «ο Ευρωπαίος Επίτροπος, με κατηγορηματικό τρόπο, απαντά ότι "δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών-μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα"! Δηλαδή, σταματάει η εκταμίευση αυτών των ποσών στη χώρα μας [...] Ο κ. Μοσκοβισί, με την απάντησή του, αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι, τα κέρδη τριών, τουλάχιστον, ετών από τα SMPs και τα ANFAs που, βάσει της συμφωνίας στα Eurogroup του 2012, θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ. ΧΑΘΗΚΑΝ!!! Πρόκειται για περίπου 6 δισ. ευρώ!!!».

«Σημειώνεται», συνεχίζει η ΛΑΕ «ότι, μετά τη συνθηκολόγηση ΣΥΡΙΖΑ και τη θέσπιση του Μνημονίου Τσίπρα, επανήλθαν όλες οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις, πλην των ANFAs και SMPs, γεγονός που αποφασίσθηκε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016. Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, παραπέμπει στη συμφωνία του Eurogroup της 25.05.2016, η οποία, προφανώς για να "γλυκάνει το χάπι" της απώλειας πολλών δισ. ευρώ από την Ελλάδα, αναφέρεται αόριστα στην εφαρμογή μιας "πιθανής" δέσμης μέτρων που, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, "θα μπορούσε" να περιλαμβάνει την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και SMPs, που θα υπάρχουν μετά το δημοσιονομικό έτος 2017 για να λειτουργήσουν "ως εσωτερικό απόθεμα ασφαλείας του ESM (!!!) προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές δαπάνες", κάτι που είναι βέβαια τελείως διαφορετικό από την απόφαση του 2012 για επιστροφή των κερδών απευθείας στην Ελλάδα».

Μιλώντας σχετικά ο ίδιος ο Ν. Χουντής ανέφερε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Τα ελληνικά ομόλογα, ή αλλιώς τα SMPs και ANFAs που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, αγοράστηκαν στην κορύφωση της κρίσης, το 2012, από την ΕΚΤ, στο 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας, τα ξεπληρώνει όμως η Ελλάδα στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Ως εκ τούτου, τα κέρδη που αποκομίζουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, αποτελούν προϊόν αθέμιτης κερδοσκοπίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, αναγκάστηκε το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 να συμφωνήσει στην επιστροφή των κερδών αυτών στην Ελλάδα. Στη βάση αυτής της Συμφωνίας, αποδόθηκαν πράγματι, το 2013, 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι «μετά τη μετατροπή του "ΟΧΙ" σε "ΝΑΙ σε όλα", όλοι θεωρούσαν ότι θα συνεχιζόταν η απόδοση των υπερκερδών των ελληνικών ομολόγων SMPs και ANFAs, όπως συνεχίστηκαν και όλες οι άλλες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις των δανειστών προς την Ελλάδα.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, στο Eurogroup στις 25.5.2016, οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν, αρνούμενοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη των ομολόγων από τα 3 τελευταία έτη, αφού τα χρήματα αυτά είχαν "ζεστάνει" καλά στα χρηματοκιβώτιά τους. Το γεγονός αυτό, η ελληνική κυβέρνηση το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χρήματα αυτά θα μας αποδοθούν αναδρομικά από το 2018 και μετά. Το τεράστιο αυτό ποσό όμως, δυστυχώς χάθηκε για τον ελληνικό λαό, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καταλήγοντας ο κ. Χουντής τόνισε: «Καλούμε την κυβέρνηση να διαφωτίσει πλήρως για το τι συνέβη και πόσα ακριβώς χρήματα χάθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2016. Την καλούμε επίσης να ενημερώσει για το τι ακριβώς σημαίνει η συμφωνία στο Eurogroup τον Μάιο του 2016, με την οποία προβλέπεται η μεταφορά των κερδών από το 2017 σε ειδικό λογαριασμό του ESM και πώς φτάσαμε από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2012, αλλά και την πιο πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν, σε αυτό το σημείο. Την καλούμε τέλος, να απαιτήσει από τους θεσμούς την άμεση απόδοση των κερδών αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως είχε δεσμευθεί το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012».