Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος, Μαριάμνης της «ισαποστόλου», αδελφής Φιλίππου αποστόλου, Αυξιβίου οσίου, των ευσεβών βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας της παρθένου, Οσίων Θεοστηρίκτου, Ευξιφίου Ά, επισκόπου Σολέας, Αλαμανίας Κύπρου, του θαυματουργού, Νεομαρτύρων Θεοδώρου του Βυζαντίου, του εν Μυτιλήνη, και Μιχαήλ, του εν Αδριανουπόλει.
Σήμερα γιορτάζουν οι: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη.
Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και το ψυχοσάββατο
Ο Θεόδωρος ο Τήρων είναι ένας εκ των δύο αγίων με το όνομα Θεόδωρος, οι οποίοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία τιμώνται ως στρατιώτες και μεγαλομάρτυρες. Ο δεύτερος είναι ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης.
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων έ έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Γαλέριου . Επονομάστηκε δε Τήρων, γιατί είχε καταταγεί στο σώμα των Τηρώνων, των νεοσυλλέκτων της ρωμαϊκής λεγεώνας.
Πολλά στοιχεία για την παιδική του ηλικία δεν είναι γνωστά. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία, κοντά στην Αμάσεια, την εποχή που ο Διοκλητιανός διενεργούσε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του κράτους προχωρούσε σε μαζικούς διωγμούς χριστιανών.
Ο Θεόδωρος κατατάχτηκε στον στρατό όπου ξεχώρισε για την ανδρεία του. Εδώ η παράδοση τον θέλει να σκοτώνει και "εναν δράκο" σε μια περιοχή ο οποίος τρομοκρατούσε τους κατοίκους.
Προσευχόμενος στον Χριστό έψαξε το φίδι και όταν το συνάντησε εκτόξευσε εναντίον του το ακόντιο τραυματίζοντάς το θανάσιμα.
Την εποχή εκείνη είχε αρχίσει να εφαρμόζεται το διάταγμα των Διοκλητιανού περί θυσιών στους θεούς, με σκοπό να εμφανίζονται οι Χριστιανοί. Ο Θεόδωρος αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αυτές.
Μάλιστα προσέφερε στήριξη στους Χριστιανούς στρατιώτες να μην αλλαξοπιστήσουν. Έφτασε δε στο σημείο να θυσιάσει στους θεούς να καταστρέψει το ξύλινο είδωλο της θεάς Ρέας.
Κλήθηκε σε απολογία όπου υποστήριξε ότι το έκανε θέλοντας να διαπιστώσει αν όντως η θεά ήταν αληθινή. Αυτό που διαπίστωσε όμως ήταν ότι πρόκειται περί αψύχου πράγματος.
Ο τοπικός άρχοντας αμέσως διέταξε να τον μαστιγώσουν. Εδωσε εντολή να τον ρίξουν στη φυλακή χωρίς τροφή και νερό. Ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης γράφει οτι το βράδυ ο Χριστός εμφανίστηκε μπροστά του δίνοντάς του τη δύναμη.
Επίσης άγγελοι, έψαλλαν μέσα από το κελλί του, με αποτέλεσμα οι φύλακες να νομίσουν πως φίλοι του Θεοδώρου πήγαν να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει. Τον κρέμασαν ανάποδα και άρχισαν να κόβουν τις σάρκες του με κοφτερά σίδερα και στη συνέχεια τον έριξαν σε καμίνι.
Η παράδοση και τα κόλλυβα
Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Ιουλιανός πραγματοποίησε μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών. Γνωρίζοντας το τυπικό των χριστιανών για τη νηστεία και θέλοντας να τους ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο, κάλεσε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης και του είπε να αποσύρει από την πόλη τα τρόφιμα που ήταν νηστίσιμα, υποχρεώνοντας τους χριστιανούς είτε να μη νηστεύσουν είτε να μείνουν νηστικοί.
Έτσι και έγινε. Τότε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση εμφανίστηκε μπροστά στον Ευδόξιο (360-370μ.Χ.) ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και του είπε «σύναξε το ποίμνιο του Χριστού και δώσε εντολή, κανένας Χριστιανός να μην αγοράσει τίποτα από όσα πουλιούνται, διότι όσα πωλούνται στην αγορά είναι μιασμένα, αφού με εντολή του βασιλιά έχουν μιανθεί από αίμα ειδωλόθυτων ζώων, και αναπλήρωσε τις ελλείψεις αυτών, χορηγώντας κόλλυβα».
Έτσι όλη την εβδομάδα έφαγαν κόλλυβα. Από τότε μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο το θαύμα αυτό εορτάζεται κατά το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Ψυχοσάββατο).