Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό λοκντάουν, επισήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης διευκρινίζοντας πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα - μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό λοκντάουν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» ξεκαθάρισε.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής.
«Δεν είμαι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων» σημείωσε.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει τους στόχους της για τον Ιανουάριο, αλλά αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των εμβολίων. «Λειτουργούμε τα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τις ροές. Λειτουργούμε τόσα εμβολιαστικά κέντρα με βάση όσες ροές έχουμε» διευκρίνισε.
Οι δηλώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχονται την ώρα που μεγάλος φόβος όλων είναι ένα «τρίτο κύμα» με επίκεντρο την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας την Αττική. Η μεγάλη δε ευχή και ελπίδα είναι να αναστραφούν εγκαίρως οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται, πριν να πιεστεί σημαντικά το ΕΣΥ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, την περασμένη εβδομάδα στην Αττική καταγράφονταν καθημερινά 50 με 80 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 (σχεδόν το 50% όσων καταγράφονταν συνολικά στη χώρα), ενώ ο αριθμός των κατειλημμένων απλών κλινών COVID ήταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας περίπου 550 έναντι 455 την προπερασμένη εβδομάδα. Σταθερά, τις τελευταίες τουλάχιστον 10 ημέρες στην Αττική εντοπίζονται τα μισά κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 543 νέες λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εκ των οποίων οι 265 αφορούν στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 39 κρούσματα και στην Αχαΐα 43. Χθες δηλώθηκαν 33 θάνατοι ασθενών με COVID-19 (σύνολο 5.829). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 248 ασθενείς.
Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ήδη σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις μονάδες Υγείας της Αττικής. Αλλωστε, το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και ο τρόπος αντιμετώπισής του από το ΕΣΥ συζητήθηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου, το οποίο περιγράφει τις παρεμβάσεις αύξησης της δυναμικότητας των νοσοκομείων για τη νοσηλεία περιστατικών COVID σε περίπτωση που το απαιτήσει η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στο μοντέλο που ακολουθήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά το δεύτερο κύμα τετραπλασιάστηκαν οι κλίνες εντατικής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ αξιοποιήθηκαν και εφεδρείες από τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα τα νοσοκομεία έχουν καταθέσει στο υπουργείο Υγείας τα επιχειρησιακά τους σχέδια, στα οποία περιλαμβάνουν και καταγραφή του εξοπλισμού και των υποδομών που απαιτούνται για την περίθαλψη περιστατικών COVID-19, η οποία και επικαιροποιείται σε τακτική βάση.
Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία
Βασικό πρόβλημα στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως στην Αττική αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδότικότητας (Rt) έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οπως έχει γίνει γνωστό, σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο.
Το τρίτο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Εδώ και λίγο καιρό έγινε γνωστό πως υπήρξαν δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, ωστόσο εντοπίστηκε και κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου ιού, σε έναν διάκονο στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς ειδικοί τονίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή.
Οι ειδικοί επιστήμονες ωστόσο είναι καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα mRNA εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των επαναμολύνσεων, η πιθανότερη έκβαση είναι μια πολύ ήπιας μορφής δεύτερη λοίμωξη.
Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, που τόνισε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα mRNA εμβόλια προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία». Οπως ανέφερε, «προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Ακόμα και χωρίς αντισώματα ένα άτομο προστατεύεται από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή από την ιλαρά εφόσον έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που συχνά δεν προσμετρείται και επομένως είναι υπερβολή το να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι και ευάλωτοι όταν είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων».