Κορονοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και την πίεση στο σύστημα Υγείας

 
Κορονοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και την πίεση στο σύστημα Υγείας

Ενημερώθηκε: 02/02/21 - 08:56

Αν και -ευτυχώς- ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας αυξάνεται προβλέψιμα σε επιφυλακή βρίσκονται υγειονομικές αρχές και επιστήμονες για τη διαφαινόμενη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και τον εντοπισμό και του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη χώρα μας.

Ο συνδυασμός όμως του αριθμού των κρουσμάτων με τις μεταλλάξεις του ιού, που πλέον στην Ελλάδα καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, αφού και ο δείκτης Rt έχει ανέβει πλέον πάνω από την μονάδα.

Χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στην χώρα σε όλα τα επίπεδα, καθώς προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία, κυρίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία 

Βασικό πρόβλημα στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως στην Αττική αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδότικότητας (Rt) έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οπως έχει γίνει γνωστό, σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο.

Το τρίτο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Εδώ και λίγο καιρό έγινε γνωστό πως υπήρξαν δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, ωστόσο εντοπίστηκε και κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου ιού, σε έναν διάκονο στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς ειδικοί τονίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή.

Οι ειδικοί επιστήμονες ωστόσο είναι καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα mRNA εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των επαναμολύνσεων, η πιθανότερη έκβαση είναι μια πολύ ήπιας μορφής δεύτερη λοίμωξη.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, που τόνισε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα mRNA εμβόλια προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία». Οπως ανέφερε, «προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Ακόμα και χωρίς αντισώματα ένα άτομο προστατεύεται από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή από την ιλαρά εφόσον έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που συχνά δεν προσμετρείται και επομένως είναι υπερβολή το να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι και ευάλωτοι όταν είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων».