Κοντός ψαλμός αλληλούια για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: Τον Μάρτη κληρώνει…

 
Κοντός ψαλμός αλληλούια για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: Τον Μάρτη κληρώνει…

Ενημερώθηκε: 31/01/21 - 08:48

Προσφορές για την «προίκα» που δίνουν οι «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται ότι αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα το ναυτικό Επιτελείο έχει κληθεί να υποδείξει το πλοίο που συνδυάζει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να διατηρήσει και στο μέλλον το ισχυρό προφίλ που όλοι αναγνωρίζουν.

Για τους «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού έχουμε κάνει και γράψει ρεπορτάζ ουκ ολίγες φορές, όπως και για τον αγώνα δρόμου που κάνει τόσο καιρό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ώστε να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό.

Τα RAFALE με τα προηγμένα συστήματα που διαθέτουν, αν και ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στην επιχειρησιακή φαρέτρα του αεροπορικού στόλου, άνοιξαν τον δρόμο των απαραίτητων εξοπλισμών που για πολλά χρόνια καθυστέρησαν, αφήνοντας πολλά κενά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κενά που η επιχειρησιακή εμπειρία και οι απαιτητικές συντηρήσεις των υφιστάμενων μέσων από τα στελέχη, κράτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις ζωντανές και στην πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση.

Τον Μάρτη κληρώνει…

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λένε ότι το deadline για το Πολεμικό Ναυτικό είναι περί τα μέσα, το πολύ έως τα τέλη Μαρτίου ώστε στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία να πάρει στα χέρια της την πρόταση και να την συζητήσει με το υπουργείο οικονομικών και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει η πρόταση που θα φτάσει στα χέρια του να είναι το καλύτερο πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η νέα φρεγάτα του Ελληνικού στόλου θα είναι χαρά για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μόνο όταν το πολεμικό πλοίο φτάσει και δέσει στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας διότι έως τότε ο δρόμος εκτός από μακρύς είναι και ιδιαίτερα δύσκολος μέχρις ότου στηθεί το νέο σκαρί που θα σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης της Εθνικής κυριαρχίας στη θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Οι έξι «μνηστήρες»…

Πάντως οι δυο συνεντεύξεις που έδωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV και στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1, έδειξαν ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αποδέκτης όλων των προτάσεων, κάτι που είχε σημειώσει άλλωστε ο υπουργός και από το βήμα της βουλής, όταν είχε πει «όλα είναι ανοιχτά»…

«Αυτή τη στιγμή έχουμε το ευχάριστο αν θέλετε πρόβλημα, να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων προτάσεων. Έχουμε τέσσερις-πέντε: Είναι η Γαλλική που θα έρθει, η Αμερικανική, η Βρετανική, η Γερμανική, μεταξύ άλλων η Ισπανική, η Ολλανδική» είχε πει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ώρες αργότερα ο Ισπανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Enrique Viguera, έσπευσε να «τιτιβίσει» ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την αναφορά του, να συμπεριλάβει και την Ισπανία ανάμεσα στις χώρες ως υποψήφια «μνηστήρα» για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μάλιστα ο κος. Viruera, αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόταση της Μαδρίτης ακόμη βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα. Έως σήμερα πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι ακόμη δεν έχει παραληφθεί η Ισπανική πρόταση.

@npanagioto

#Greece

#Spain

https://t.co/pERMV2pPC2

Thank you MoD 4 mentioning among the countries expected to table proposals 4 the modernisation of the fleet. I can only confirm we are working hard in an ambitious competitive New offer: units, local work, speed delivery & price

January 27, 2021

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» στην ΕΡΤ 1, επανέλαβε ότι:

«Έχουμε ένα πρόβλημα διαφορετικό από αυτά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε για να το πω έτσι πολύ σχηματικά. Έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις στο τραπέζι, κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις περιμένουμε σύντομα από χώρες που θέλουν να αναλάβουν για λογαριασμό της Ελλάδας αυτό το πρόγραμμα.»

Οι δυο αυτές αναφορές του υπουργού είναι που κατά μια έννοια ανοίγουν τη βεντάλια των μνηστήρων και κάνει αρκετούς ν’ ανησυχούν πως το πρόγραμμα απόκτησης των νέων φρεγατών θα κινηθεί πιο αργά από εκείνο των Γαλλικών RAFALE. Οι ίδιες πηγές βεβαίως αναφέρουν ότι το «χτίσιμο» των φρεγατών είναι ένα εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο και σύνθετο σε σχέση με εκείνο των αεροσκαφών και των όπλων τους.

Πάντως εκτός από την αναμονή για την Ισπανική πρόταση, το ΓΕΝ πρέπει να περιμένει και τους Γάλλους καθώς η Φλοράνς Παρλί στις υπογραφές των RAFALE τόνισε ότι η πρόταση για τις Belh@ra διαμορφώνεται σε μια πλήρη σύνθεση που θα περιλαμβάνει τη λύση πακέτο που αναζητά η Ελλάδα.

Μάλιστα από τη στιγμή που εξετάζεται η λύση πακέτο (σ.σ. η οποία στα τέλη του 2020 είχε αρχίσει ν’ ατονεί) το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να λύσει την δύσκολη εξίσωση της νέας φρεγάτας, του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ, την ενδιάμεση λύση αλλά και τη ναυπήγηση στην Ελλάδα κάποιων εκ των τεσσάρων νέων πλοίων.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στο Νίκο Παναγιωτόπουλο εξηγούσαν ότι η βεντάλια δεν έχει ανοίξει και πως το υπουργείο κάνει το αυτονόητο. Η πολιτική ηγεσία θέλει τα πλοία να τα αξιολογήσει ο επιχειρησιακός φορέας που είναι το Πολεμικό Ναυτικό. Μόνο οι Αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και η ηγεσία του θα πει ποιο είναι το επόμενο πολεμικό πλοίο.

Βεβαίως η οικονομία ιδίως εν μέσω της πανδημίας και του νέου lockdown είναι «κινούμενη άμμος» και μέσα από όλες τις προτάσεις και τα οικονομικά δεδομένα (σ.σ. όλες οι πληροφορίες λένε για περίπου 5 δις, που εξαργυρώνουν πλοία και όπλα, μένει αυτό ν’ αποδειχτεί) ο επιχειρησιακός φορέας θα δείξει ποια είναι η πρόταση που έχει προκριθεί.

Σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό θα κλείσει τον ογκώδη φάκελο των προτάσεων, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δείχνοντας το γρήγορο της διαδικασίας με τα RAFALE, λένε πως οι ρυθμοί θα είναι περίπου οι ίδιοι…

Πηγή: Hellasjournal