Δεν «μπήκε» καλά το 2021 - Εντονη ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο

 
Δεν «μπήκε» καλά το 2021 - Εντονη ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο

Ενημερώθηκε: 06/01/21 - 10:59

Την ανησυχία της για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο δεκαπενθήμερο εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

«Ολοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», είπε η καθηγήτρια μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.

Ωστόσο, όπως σημείωσε «αν φοράμε τις μάσκες και τηρούμε τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας».

Σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κ. Γκάγκα, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

Εκτίμησε επίσης ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. «Τα σχολεία είναι πιο ασφαλή από το να βρίσκονται τα παιδιά στις παιδικές χαρές ‘χύμα’», ανέφερε.

Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επεσήμανε ακόμη η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται «καλά» στη χώρα μας.

Ωστόσο τοποθέτησε στην Ανοιξη τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης.

Αναλόγως ανησυχητικές είναι πάντως και οι ενδείξεις από τα αστικά λύματα της περιοχής της πρωτεύουσας,ενώ προβληματισμό προκαλούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό, που καταδεικνύουν ότι η επιδημία στην Ελλάδα επιμένει.

Τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προοιωνίζονται δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.

Χθες μία ημέρα που διενεργήθηκαν περίπου 32.000 τεστ για τον κορωνοϊό (μοριακά και rapid αντιγόνου) ανακοινώθηκαν 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 324 στην Αττική, 99 στη Θεσσαλονίκη, 55 στη Ροδόπη, 36 στη Βοιωτία, 33 στη Λάρισα και 32 στην Κοζάνη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 405 ασθενείς, ενώ 40 έχασαν χθες τη ζωή τους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν χθες 1.326 rapid τεστ στο μετρό Συντάγματος, στην Τεχνόπολη και στον Διόνυσο, από τα οποία εντοπίστηκαν 35 κρούσματα.

«Βράζει» η Αττική

Η κατανομή στην Αττική δείχνει πως τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική απέδωσαν καθώς η περιοχή καταγράφει πλέον μικρό αριθμό κρουσμάτων - χθες είχε 33 θετικά κρούσματα όσα και ο νότιος τομέας Αθηνών. Αντίθετα, ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 75 θετικά κρούσματα, ο δυτικός τομέας με 57, η Ανατολική Αττική με 53 κρούσματα δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού και προφανώς του πληθυσμού.

Στα νοσοκομεία χθες έγιναν 185 εισαγωγές, αριθμός αυξημένος αισθητά σε σχέση με τον αριθμό των 140-160 εισαγωγών που γίνονταν τις τελευταίες πέντε ημέρες. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν σηματοδοτεί και πάλι έξαρση νοσηλειών. Συνολικά, οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν χθες σε 1.977, εκ των οποίων οι 580 βρίσκονταν σε Μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.ά.

Στα νοσοκομεία της Αττικής σημειώνεται μικρή αύξηση στους νοσηλευόμενους και στους διασωληνωμένους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 24ωρο - αυξήθηκαν κατά 20 οι νοσηλευόμενοι και κατά 7 οι διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν χθες 476 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 150 σε Μονάδες από τους οποίους οι 131 διασωληνωμένοι.

Αντίθετα, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι ορατή η αποσυμπίεση της επιδημίας. Χθες νοσηλεύονταν 710 ασθενείς σε απλές κλινικές, ή το 1/3 όσων νοσηλεύονταν ακριβώς έναν μήνα νωρίτερα. Στις 5 Δεκεμβρίου οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης έφθασαν τους 2.000 και άλλοι 312 ήταν διασωληνωμένοι. Χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υποχωρήσει το τσουνάμι των νοσηλευομένων στις απλές κλινικές ενώ στις ΜΕΘ η υποχώρηση είναι ακόμη πιο αργή, καθώς χθες νοσηλεύονταν 177 από τους οποίους οι 166 διασωληνωμένοι.

Άλλοι 186 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και 80 σε Μονάδες, με την εικόνα και στα δύο πεδία του ΕΣΥ, στις απλές κλινικές και στις ΜΕΘ να είναι ελεγχόμενη και να απέχει από την πίεση που υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα.

Προς αναβολή η επαναλειτουργία του click away;

Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας των γιορτών φαίνεται πως θα φέρει και την αναβολή του ανοίγματος των καταστημάτων με τη μέθοδο click away.

Αν και τόσο η κυβέρνηση όσο και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, διαμηνύουν ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει και πάλι το click away, τις τελευταίες ώρες οι ειδικοί εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους.

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Βατόπουλος είπε ότι «Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία.

Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».

Και η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι click away και λοιπές δραστηριότητες θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι.