Μπαράζ αναγνώρισης του ψευδοκράτους από φιλικές προς την Τουρκία χώρες μεθοδεύει ο Ερντογάν

 
Μπαράζ αναγνώρισης του ψευδοκράτους από φιλικές προς την Τουρκία χώρες μεθοδεύει ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 18/11/20 - 14:49

Η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ήταν το πρώτο βήμα ενός μπαράζ αναγνώρισης του ψευδοκράτους από φιλικές προς την Τουρκία χώρες.

Μέσω Λιβύης και πιο συγκεκριμένα μέσω του προέδρου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγέζ αλ Σάρατζ ετοιμάζει το επόμενο βήμα της στην κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία, επιδιώκοντας να φέρει πιο κοντά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Λιβυκά ΜΜΕ (libya24 και 218-news) μετέδιδαν, επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές, ότι ο Φαγέζ αλ Σάρατζ σχεδιάζει επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μοχάμεντ Σαϊγιάχ, προκειμένου να αναγνωρίσει επίσημα η Λιβύη το ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», συνάπτοντας παράλληλα και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

Τα δημοσιεύματα των λιβυκών ΜΜΕ, ως σενάρια, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας αναβάθμισης του ψευδοκράτους που επιχειρεί η Τουρκία.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται λίγες ημέρες μετά την κιτς φιέστα που οργάνωσε στα κατεχόμενα Βαρώσια ο Ερντογάν, ο οποίος αποστέλλει το (φερέφωνό του) νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο την αναγνώριση ή (έστω) την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για τον Ερντογάν ώστε να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος. Και τούτο γιατί: Στις ΗΠΑ υπάρχει κενό εξουσίας με τα καπρίτσια του Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του. Η ΕΕ απλώς παρακολουθεί τα γεγονότα στη ΝΑ Μεσόγειο και κυρίως στο Κυπριακό παραμένει ως… θεατής και το μόνον που πράττει είναι να εκδίδει ανακοινώσεις καταδίκης των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας.

Ερντογάν και Τατάρ κάνουν ήδη λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο με τον Ερντογάν να προτρέπει τον Ερσίν Τατάρ να αρχίσει περιοδείες σε φιλικές προς την Τουρκία χώρες, για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Έως τώρα καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς παρά μόνον η Τουρκία. Κατά καιρούς ορισμένες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές έκαναν απόπειρες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αλλά μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ πήραν την αναγνώριση πίσω.

Στην παρούσα συγκυρία ο Τατάρ και κατά επέκταση ο Ερντογάν θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις χώρες που αποστέλλουν κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα στην επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, όπως η Κροατία, το Τσαντ, η Γκάνα, η Βουλγαρία και άλλες (συνολικά 12).

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ δεν έχασε την ευκαιρία και κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη στη χώρα του και θα τον υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους δήθεν για να συνομιλήσουν.