«Οι καιροί ου μενετοί» ( «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε») και μάλιστα η παρέμβαση της πολιτείας πρέπει να είναι δραστική προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δοδόμενου ότι η πανδημία καλπάζει.
Σε αυτή τη λογική θα κινηθούν οι απογευματινές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πρόσθετα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αποτραπεί ένα γενικό lockdown.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης της εργασίας, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν οριζόντια για όλους του κλάδους της οικονομίας, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θα συμμετέχει στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι:
-- Η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή το αργότερο 10 το βράδυ και ακολούθως η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά. Το μέτρο, ωστόσο, έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη: όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Μια λύση είναι να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Η εστίαση αποτελεί για τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και για τους υπόλοιπους ειδικούς, τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, «άρα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις», οι οποίες ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντοχές της οικονομίας.
δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών Κ.Αχ. Καραμανλή
-- Στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Το σενάριο εξετάζεται να εφαρμοστεί μετά τις 9 το βράδυ, σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, αφού εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Το μέτρο επιβεβαίωσε με
-- Επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια
-- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.
-- Στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης» προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.
-- Εξετάζεται η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.
Επαναφορά του sms
Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε επόμενο χρόνο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων. Οταν λέμε πάντως για lockdown, δεν μιλάμε για ό,τι ισχύει στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», αλλά για μία «σκάλα» ακόμα πιο πάνω, καθώς σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Oπως λένε κυβερνητικές πηγές, πάντως, εάν φτάσουμε σε ένα νέο lockdown δεν πρόκειται να είναι ίδιας μορφής με αυτό που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές.