«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».
Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επανέλαβε εξάλλου πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. «Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για διπλωματικό ελιγμό» συμπλήρωσε και επέμεινε πως «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναμένει τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για διερευνητικές επαφές, με μόνο αντικείμενο τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Χαρακτήρισε εξάλλου ευπρόσδεκτα μέτρα η 24ωρη γραμμή επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο και τον μηχανισμό αποτροπής. Όπως είπε, πρόκειται για μέτρα τεχνικά που ακολούθησαν μια κρίση, αλλά δεν την απέτρεψαν.
Των κοινών δηλώσεων είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.