Για τους κινδύνους ανάφλεξης στη Συρία με τις πολλαπλές και αντικρουόμενες επεμβάσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων προς τους πρεσβευτές της χώρας.
"Αυτές οι πολλαπλές, αντικρουόμενες επεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης", δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας κυρίως για την στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων. "Είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη για παύση των μαχών", πρόσθεσε.
"Η Γαλλία απευθύνει έκκληση από εδώ, τώρα, για άμεση εκεχειρία", τόνισε ο Ολάντ υπενθυμίζοντας ότι "η Συρία βιώνει εδώ και πέντε χρόνια μια φοβερή τραγωδία", κυρίως στο Χαλέπι όπου "λαμβάνει χώρα μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή".
Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ-αλ Ασαντ, το οποίο χρησιμοποιεί την στήριξη αυτή για να βομβαρδίζει αντάρτες αλλά και άμαχο πληθυσμό, κάτι που εξυπηρετεί εξτρεμιστές όλων των πλευρών", τόνισε ο Ολάντ. Και "σήμερα, η Τουρκία είναι αυτή που επιλέγει να αναπτύξει τον στρατό της στο συριακό έδαφος για να προστατευτεί από το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που είναι εντελώς κατανοητό μετά τις επιθέσεις που η χώρα υπέστη, καθώς και για να ελέγχει τα σύνορά της, κάτι το οποίο επίσης είναι αποδεκτό".
Η Τουρκία, ωστόσο, διεξάγει "επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, οι οποίοι πολεμούν το ΙΚ με την υποστήριξη του συνασπισμού", δήλωσε ο Ολάντ εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός αυτό.
Μιλώντας για την έκθεση του ΟΗΕ που αφορά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού μετά το 2013, ο Ολάντ εκτίμησε ότι "τα εγκλήματα αυτά δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα". Το Παρίσι "εργάζεται για την υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας", τόνισε "για να καταδικάσει τις ειδεχθείς ενέργειες και να προγραμματίσει κυρώσεις σε βάρος αυτών που τις διέπραξαν".
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ολάντ προειδοποίησε επίσης ότι οι εντάσεις στη χώρα αυτή επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες και υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωσή τους. "Αυτό το καλοκαίρι, η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη. Οι κίνδυνοι κλιμάκωσης είναι μεγάλοι", τόνισε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι ο ίδιος και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ είχαν επαφές τον Αύγουστο με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.