Μια ημέρα μετά την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Αττάλεια και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου, η Αγκυρα εκπέμπει διπλά μηνύματα με αποδέκτη τόσο την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε.
Χθες, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, ανέφερε πως η απόφαση για την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Σήμερα όμως το Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε ανακοίνωσή του στο λογαριασμό του στο Twitter δίνει τη δική του εκδοχή. Το Oruc Reis επέστρεψε για τις καθιερωμένες εργασίες συντήρησης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Σεισμογραφικο Ερευνητικό Πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας στη θέση Demre-1 στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου. Το Oruç Reis έχει συλλέξει μέχρι στιγμης δεδομένα σε 3.525 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Διαβάστε ακόμα: Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια. Ε και;
Το Oruç Reis επιστρέφει στο λιμάνι μία φορά το μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή προσωπικού και επόμενες προετοιμασίες αποστολής, σύμφωνα με το προγραμμα του. Η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για προμήθεια και συντήρηση σε μηνιαία βάση είναι συνηθης δραστηριότητα. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές ερευνητικες δραστηριότητες μετά τις εργασίες προμήθειας και συντήρησης.
"Ταυτόχρονα η Τουρκία, συνεχίζει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο χωρίς διακοπή. Το γεωτρητικό πλοίο Yavuz εξακολουθεί να βρίσκεται στο φρεάτιο Seljuk-1, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasha συνεχίζει επίσης τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο».
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο κανάλι NTV δήλωσε ότι «το Ορούτς Ρέις επέστρεψε για λόγους ρουτίνας και συντήρησης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι καλό βήμα, η Ελληνίδα Πρόεδρος είπε πως είναι υποχώρηση. Ας μας ρωτούσαν και θα λέγαμε ότι επέστρεψε για συντήρηση. Μάλλον μιλούν στο κοινό τους. Η Ελλάδα τώρα μπορεί να πει πως δεν ισχύει ο χάρτης της Σεβίλλης, η Ελλάδα λειτουργεί με κόμπλεξ μιας μικρής χώρας. Θετικές οι δηλώσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, όσο η Ελλάδα δεν σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και όσο δεν αφήνει στην άκρη τον χάρτη της Σεβίλλης και τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για το Καστελλόριζο και τα νησιά η ένταση θα εξακολουθήσει να υπάρχει».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η χώρα του είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».
Πάντως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία.
«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης , θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα», γράφει, σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προσθέτοντας: «Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».