Έπειτα από τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας μετέβη στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το κλίμα είναι φορτισμένο, με την Τουρκία να αντιδρά στη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η Άγκυρα ήταν θετική στην παρέμβαση της Γερμανίας, έως και τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, στην Αθήνα. Έπειτα όμως, το κλίμα άλλαξε και πλέον ο τουρκικός τύπος είναι επιφυλακτικός με την γερμανική επίσκεψη στην Τουρκία.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
"Η Ελλάδα έγινε κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ. Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται επίθεση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση", είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Ευχαρίστησε τη γερμανική πλευρά για τις προσπάθειές της και είπε, αναφορικά με τις γεωτρήσεις ότι η Τουρκία περίμενε πολλά χρόνια γι' αυτό.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ενώ προέτρεψε τη χώρα μας "να ξεχάσει τον τρόπο που την κακομαθαίνανε".
Επέμεινε στη ρητορική για το Καστελόριζο, λέγοντας πως ενώ απέχει μόλις 10 χλμ από την Τουρκία, η Ελλάδα ζητά 580 χλμ, ενώ αφήνει στη Τουρκία 2 χλμ χώρο. Από τον σχολιασμό του δεν έλειψαν και οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς διερωτήθηκε αν τα παραπάνω, για το Καστελόριζο, αναφέρονται στις εν λόγω συμφωνίες. "Το νησί Μεγίστη μπροστά από το Κας απέχει 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Με βάση ποιο νόμο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων; Υπάρχει κάτι τέτοιο στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο;", είπε.
Στη συνέχεια προχώρησε και στις απειλές: "Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες. Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο".
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας, σε εμφανώς πιο ήπιους τόνους, δήλωσε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να λύσει τη διαμάχη με στρατιωτικά μέσα: "Αυτό θα ήταν τρέλα. Θα επιλυθεί (εννοεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο) μέσω της διπλωματίας. Υπάρχει πρόθεση διαλόγου εδώ, πρέπει να προετοιμαστούν πολιτικές συνθήκες εντός της ΕΕ".
"Συζητήσαμε την επικίνδυνη κατάσταση (στην Ανατολική Μεσόγειο). Δεν αφορά μόνο την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη", είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.