Νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει η Αγκυρα και ενώ η κατάσταση είναι στα άκρα μετά τη μετάβαση του σκάφους «Ορούτς Ρέις» για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα αδειοδοτήσει νέες έρευνες στην περιοχή έως το τέλος Αυγούστου, προφανώς στις περιοχές του τουρκολυβικού μνημονίου.
Σημειώνεται ότι το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει απλώσει τα καλώδιά του χωρίς όμως να κάνει έρευνα καθώς κάτι τέτοιο εμποδίζεται από τον θόρυβο που προκαλούν οι πολλές ναυτικές μονάδες στην περιοχή.
Το «Ορούτς Ρέις» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα. Επί του πεδίου, και ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε από νωρίς τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά τη NAVTEX η οποία είχε παρανόμως εκδοθεί στις 7 το πρωί. Μάλιστα όταν το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από πλοία του Π.Ν. της γείτονος εισήλθε σε βάθος 10 ν.μ. εντός του ορίου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα εκεί πολεμικά πλοία της χώρας μας έστελναν συνεχή, ανά περίπου 15΄ μηνύματα, με τα οποία ζητείτο η απομάκρυνσή του από την περιοχή.
Τα μηνύματα έμεναν αναπάντητα από το «Ορούτς Ρέις» το οποίο κινούμενο με χαμηλή ταχύτητα είχε απλώσει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο, όπως επισήμαιναν αρμόδιες πηγές, η διεξαγωγή ερευνών ήταν αδύνατη, λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή. Ως γνωστόν, τέτοιου είδους έρευνες γίνονται μέσω της εκπομπής ραδιομηνυμάτων, με τη χρήση των καλωδίων, προς τον βυθό. Αυτά τα μηνύματα είναι, που όπως λέγεται, δεν είναι δυνατόν να ληφθούν εξαιτίας του θορύβου από τις μηχανές των πολλών πλοίων που βρίσκονται στο σημείο. Εξάλλου στόχος της Αθήνας είναι να αποτρέψει τις έρευνες και όχι να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.
Αντίδραση ΗΠΑ
Η κατάσταση που επικρατεί έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ με αυστηρό μήνυμά του ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις προκλητικές τονίζοντας ότι αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.
Μάας: Επιβαρύνει τη σχέση της με την ΕΕ η Τουρκία
Σε καταδίκη της Άγκυρας προχώρησε και η Γερμανία στέλνοντάς της ευθέως το μήνυμα ότι με αυτή τη στάση επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».