Ανησυχία προκαλεί το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το οποίο φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών πλέον μέτρων σε τοπικό επίπεδο.
Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό όσων έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί από την αρχή της επιδημίας να ανέρχεται σε 5.123. Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί από τον αυξημένο αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων, πολλοί εκ των οποίων γίνονται στοχευμένα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου χθες εντοπίστηκαν 11 περιστατικά. Συνολικά, ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων χθες ήταν 18.
Σημειώνεται ότι υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων είχε καταγραφεί μόνο στις 21 Απριλίου. Τότε είχαν δηλωθεί 156 κρούσματα σε μία ημέρα, εκ των οποίων όμως τα 153 αφορούσαν σε συρροή κρουσμάτων σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών.
Οσο αυξάνονται τα κρούσματα, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς. Οπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Με αργό ρυθμό, ευτυχώς, αυξάνεται η θνητότητα. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).
Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε χθες σχεδόν το 50% των κρουσμάτων: 40 στην Αττική και 38 στη Θεσσαλονίκη. Δεκατέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα και εννέα στις Κυκλάδες, εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν συρροή κρουσμάτων σε γνωστό μπαρ της Μυκόνου. Συνολικά 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας ανέφεραν χθες νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Η όλη εικόνα επιβεβαιώνει την κατάσταση διασποράς του ιού στην κοινότητα σε όλη τη χώρα. Με αυτόν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, η χώρα οδεύει ταχύτατα προς το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Από την Πολιτική Προστασία ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα για το νησί του Πόρου, όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε για τις επόμενες δέκα ημέρες: η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ., η αναστολή κάθε εκδήλωσης όπως live πάρτι, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ., απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Και άλλες περιοχές της χώρας όμως φαίνεται πως έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και προβληματίζουν τους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα που μετρά σε επτά μόλις ημέρες πάνω από 23 κρούσματα ενώ και η Χαλκιδική που μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 22 κρούσματα.
Στο μεταξύ, ακόμη τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περί τα 45 κρούσματα. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.