Covid-19: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων και εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ και μπαρ

 
Covid-19: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων και εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ και μπαρ

Ενημερώθηκε: 31/07/20 - 09:59

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά το τελευταίο 24ωρο, στην κυβέρνηση, η οποία πλέον μελετά όλα τα ενδεχόμενα. Χθες τα κρούσματα πέρασαν το όριο επιφυλακής κάνοντας ρεκόρ για το μήνα Ιούλιο.

Χθες ανακοινώθηκαν 65 νέα κρούσματα στη χώρα μας, από αυτά τα 34 είναι εισαγόμενα. Στην Αττική καταγράφηκαν 11, στη Θεσσαλονίκη 7.

Εκτός όμως από τα αστικά κέντρα, αλυσίδες μετάδοσης έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Η Ξάνθη, η οποία τον Ιούνιο είχε μεγάλη επιδημική έξαρση και της επιβλήθηκαν τοπικές καραντίνες, συνέχισε να «δίνει» κρούσματα και αυτόν το μήνα (68). Φορτίο συγκέντρωσαν και οι περιοχές της Καστοριάς και Κοζάνης, με 29 συνολικά κρούσματα από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ακολουθεί στην… κούρσα του Ιουλίου, με 21 θετικές διαγνώσεις μέχρι χθες. Υπό το φόβο της έξαρσης και διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, το Δημοτικό Συμβούλιου Παγγαίου Καβάλας αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων που διαθέτει ο Δήμος στην περιοχή της Νέας Περάμου. Σε σημαντικές εστίες έχουν αναδειχθεί, επίσης, η Αχαΐα (14 κρούσματα), η Ημαθία (12), η Μαγνησία (10).

Εν τω μεταξύ, 8 Ινδοί και 8 Φιλιππινέζοι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Merbabu, σημαίας Μάλτας, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πειραιά, βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19. Το δεξαμενόπλοιο με 25 άτομα πλήρωμα είχε αναχωρήσει τελευταία φορά από την Τουρκία, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός του.

Χθες βράδυ, ένας 59χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, στους 204.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής δείχνουν και οι νοσηλείες οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Στις 14 Ιουλίου οι ασθενεις των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής ήταν 21 και χθες ήταν 48. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι νοσηλεύονταν στις 14 Ιουλίου σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου, νοσηλεύονταν εχθές σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο Σωτηρία.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα έχουν καταγραφεί για τον τρέχοντα μήνα 550 εγχώρια κρούσματα και 468 εισαγόμενα.

«Μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός. Σκεφτόμαστε περισσότερους ελέγχους», δηλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πηγή ανησυχίας το συνωστισμό στα ΜΜΜ, γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι ήδη ανακαλούνται άδειες για να υπάρξει περισσότερο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν περισσότερα μεταφορικά μέσα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι παρακολουθούνται συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ όπως είπε θα υπάρξουν μέσα στον Αύγουστο και άλλες τηλεδιασκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται όλα τα μέτρα για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.