Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά και με το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, στο οποίο συμμετείχε η Τουρκία από την έναρξη του.
Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό τη βοήθησε να αναπτύξει μία καλή, θα έλεγα, πολεμική βιομηχανία, η οποία με τα έσοδα από την παραγωγή εξαρτημάτων των F-35 κατάφερε να φτάσει στο σημείο να κατασκευάζει οπλικά συστήματα, όπως τα drones, τα οποία θεωρούνται «πολύ προχωρημένα» για τις δυνατότητες της Τουρκίας.
Έγινε γνωστό χθες ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τα μαχητικά F-35, αφαίρεσε την Τουρκία από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς το Πεντάγωνο φρόντισε υπογείως να επεκτείνει την τουρκική συνεργασία στο θέμα της παραγωγής μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2021.
Έτσι, μετά από την απαγόρευση πώλησης των F-35, η Τουρκία δεν είναι πια ούτε στον κατάλογο με τις χώρες παραγωγής του F-35. Τη θέση της παίρνει η Πολωνία, όπως φαίνεται στη σχετική ιστοσελίδα.
Εντελώς ξαφνικά, και χωρίς να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση, δύο Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές (Adam Kinzinger και Michael McCaul) και ένας Δημοκρατικός (Abigail Spanberger) εισήγαγαν το βράδυ της Παρασκευής στην αμερικανική Βουλή νέο σχέδιο νόμου με το οποίο απαιτούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
Σίγουρα είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη, διότι οι δύο εκ των τριών νομοθετών είναι γνωστά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Και τίθεται ξανά το ερώτημα: Προχώρησαν στην κατάθεση σχεδίου νόμου σε συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο; Διότι, ως γνωστό, ο κ. Τραμπ αντιτίθεται με την επιβολή κυρώσεων στην κατοχική δύναμη, η οποία έχει παραβεί όλους τους αμερικανικούς νόμους.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου, έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία στη βάση του σκληρού νόμου CAATSA. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε για χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και άλλες. Γίνεται ειδική αναφορά για τις συναλλαγές με εταιρείες της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Σημειώνουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των S-400, περιλαμβάνεται στις κυρώσεις.
Θυμίζουμε επίσης ότι πέρυσι η Τουρκία παρέλαβε τους S-400 από τη Ρωσία με τη δικαιολογία, όπως ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι η κατοχική δύναμη ήθελε να προμηθευτεί τα συστήματα Patriot που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Βεβαίως δεν λέει την αλήθεια ο Τούρκος πρόεδρος.
Απαιτούσε από την κατασκευάστρια εταιρεία να μοιραστεί με την Άγκυρα όλα τα μυστικά των Patriot. Βεβαίως, αγοράζοντας τους S-400, δεν κατέθεσε την ίδια απαίτηση από τους Ρώσους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα του απαντούσαν αρνητικά.
Ο βουλευτής Abigail Spanberger, δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να τηρούν τις αρχές, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους στη συμμαχία. Η Τουρκία, είπε, λαμβάνει αμφισβητήσιμες αποφάσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τον ηγετικό ρόλο ενός έθνους στο ΝΑΤΟ.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδραση του προέδρου Τραμπ στο σχέδιο νόμου, που θα προχωρήσει σίγουρα και θα γίνει νόμος, υποστηρικτικός του προηγούμενου, διότι το υποστηρίζουν και τα δύο κόμματα. Μέχρι τώρα ο κ. Τραμπ προστατεύει με απαράδεκτο τρόπο την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν επιτρέπει τις κυρώσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν επιβληθεί. Η στάση του Αμερικανού Πλανητάρχη είναι προβληματική και αντιτίθεται στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Οι βουλευτές που κατέθεσαν το σχέδιο νόμου σημειώνουν ότι «πρέπει να καταστήσουμε με σαφήνεια ότι οι ενέργειές των Τούρκων δεν θα γίνουν ανεκτές και θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Η νομοθεσία μας το απαιτεί αυτό και καθιστά τις ενέργειες της Τουρκίας αδίκημα, που υπόκειται σε κυρώσεις.”
Ζητούν την τιμωρία της Τουρκίας, κατηγορώντας παράλληλα και τη Ρωσία ότι «διατάζει τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της να εμπλακούν σε αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές εναντίον δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο».
Τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες, εξυπηρετούν μόνο τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστρέψει τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας και με τη στάση της έχει παραλύσει τις εργασίες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Και όμως… Ο κ. Τραμπ συνεχίζει να γίνεται χαλί να τον πατά ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Πηγή: