«Γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός της πολιτικής μείωσης φόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρία σενάρια για την προκαταβολή φόρου. Το πρώτο προβλέπει την οριζόντια μείωση της προκαταβολής από το 100% σήμερα στο 50%. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν όλες οι επιχειρήσεις και είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της αγοράς, καθώς κάποιοι κλάδοι καταγράφουν σημαντική αύξηση του τζίρου. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου με βάση τον ΚΑΔ. Δηλαδή, η μείωση της προκαταβολής φόρου να αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Και αυτό όμως το σενάριο ενέχει κινδύνους αφού, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ εύκολο να εμφανίσει κάποιος πτώση του τζίρου κατά 20% για να επωφεληθεί των ευνοϊκών μέτρων. Το τρίτο σενάριο το οποίο φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο είναι οι στοχευμένες μειώσεις στην προκαταβολή φόρου ανάλογα με το ύψος της ζημίας. Για παράδειγμα, σε κάποια επιχείρηση που έχει μείωση του τζίρου 70% το πρώτο εξάμηνο να μειωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50%, ενώ σε άλλη που έχει μείωση του τζίρου 20% η προκαταβολή φόρου να περιοριστεί κατά 20%-30%. Το σενάριο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ανά κλάδο είτε ανά επιχείρηση με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων - κερδών για τη χρήση του 2019. Οπως τονίζει ο ίδιος παράγοντας, το σενάριο αυτό μπορεί να κολλήσει σε τεχνικά προβλήματα και εντέλει να αποφασισθεί η ευκολότερη λύση, που είναι η οριζόντια μείωση της προκαταβολής. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το 2021 η κυβέρνηση να μην αναγκασθεί να επιστρέψει χρήματα στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέλιξη που θα δημιουργούσε προβλήματα στον επόμενο προϋπολογισμό.
Οι προκαταβολές φόρου επιφέρουν ετήσια έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, είναι «να δώσουμε το μεγαλύτερο ύψος μείωσης που μπορούμε».
«Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου», ανέφερε, αναλύοντας μια σύνθετη διαδικασία άντλησης στοιχείων πτώσης τζίρου, τόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες με τους ΚΑΔ αλλά και σε όσες δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων που θα σχεδιαστούν για το 2021, ο υπουργός είπε: «Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική μειώσεων φόρων και εισφορών, με έμφαση στις εισφορές». Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες και συγκεκριμένα:
– Την αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα (από 3 διμηνιαίες δόσεις) και νομικά πρόσωπα (από 6 μηνιαίες δόσεις).
– Την έκπτωση φόρου 2%, η οποία θα χορηγείται στους φορολογουμένους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.
– Την αύξηση σε 6 από 5 των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ.
– Τη νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις των οφειλών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων του κορωνοϊού σε 24 μηνιαίες δόσεις θα είναι χαμηλό, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι θα είναι κοντά στο 2,5%.
Πηγή: Καθημερινή