Ξεμένει επικίνδυνα από ξένο συνάλλαγμα η Τουρκία!

 
Ξεμένει επικίνδυνα από ξένο συνάλλαγμα η Τουρκία!

Ενημερώθηκε: 31/05/20 - 03:54

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια ξένου συναλλάγματος μέχρι το τέλος Απριλίου του 2020 και περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2019 αποτρέψουν την περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας και τους υπολογισμούς τεσσάρων τραπεζιτών.

Δύο από τους τραπεζίτες υπολόγισαν ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες πωλήσεις ξένου συναλλάγματος τον Μάιο για να ενισχύσουν το τουρκικό νόμισμα και αντιστάθμισαν την εκροή κεφαλαίων εν μέσω της πανδημίας του κωρονοϊού, αυξάνοντας τις συνολικές πωλήσεις ως τώρα για το 2020 σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχουν σαφώς αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ραγδαία πτώση του αποθέματος σε ξένο συνάλλαγμα που της Τουρκίας, καθώς η τουρκική οικονομία οδηγείται σε βαθύτερη ύφεση.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί στα 26 δισ. δολάρια αυτόν τον μήνα, από 40 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020.

Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις βασίζονται στα τελευταία στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τραπεζίτες, οι οποίοι ζήτησαν την ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, εκτιμούν ότι οι κρατικές τράπεζες έχουν πωλήσει 32 δισ. Δολάρια από τον Μάρτιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ  

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Murat Uysal, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι «διακυμάνσεις» στα αποθέματα είναι προσωρινές και απόλυτα φυσιολογικές για περίοδο παγκόσμιας κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να παρέμβει για να μειώσει την αστάθεια στο νόμισμα.

Η λίρα έχει υποτιμηθεί ραγδαία, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα νομίσματα των υπόλοιπων αναδυόμενων οικονομιών φέτος, φτάνοντας στα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ τον Μάϊο.

Εκτός από τις ανησυχίες της αγοράς που αφορούν την συναλλαγματική ισοτιμία, οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους 12 μήνες και αφορούν το δημόσιο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανέρχονται σχεδόν στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, 23% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Κυνηγώντας την επιπλέον ξένη χρηματοδότηση, η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ για να τριπλασιάσει την δυνατότητα της «γραμμής κρούσης» στον τομέα πώλησης ξένου συναλλάγματος. Οι τοπικές αγορές συναλλάγματος επισκιάζουν το πραγματικό επίπεδο των αποθεμάτων, λένε οι αναλυτές. «Αλλά εάν συνεχίσουν να «καίνε» τα αποθέματα με τον τρέχοντα ρυθμό, τα νέα κεφάλαια από το Κατάρ θα δαπανηθούν σε χρόνο ρεκόρ», σημειώνει ο Cristian Maggio, επικεφαλής της στρατηγικής EM στην TD Securities στο Λονδίνο.

Ο Κερίμ Ρότα, ιδρυτικό μέλος του Κόμματος του Μέλλοντος της Τουρκίας, το οποίο αντιτίθεται στο κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι υπολογίζει τις παρεμβάσεις στην συναλλαγματική ισοτιμία ότι ξεπέρασαν το 11 δις δολάρια μόνο τον Απρίλιο και 77 δις δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες.

Αυτές οι παρεμβάσεις «από την πίσω πόρτα» μειώνουν τη διαφάνεια και τη φήμη της Τουρκίας και απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Rota, πρώην τραπεζίτης στο Twitter.

Τα ξεχωριστά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι τα επίσημα αποθεματικά μειώθηκαν κατά 16,6 δισ. Δολάρια το Μάρτιο, αντανακλώντας μια σταθερή εκροή ξένων κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες. Το μερίδιο κατοχής τουρκικών ομολόγων από ξένους, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, είναι επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Albayrak, ο γαμπρός του Ερντογάν, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ξέφρενη πώληση ξένου συναλλάγματος δήλωσε ότι ο λόγος ύπαρξης των αποθεματικών είναι για να παρέχεται ρευστότητα σε τόσο δύσκολες στιγμές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ  

ΠΗΓΗ: Reuters, Aljazeera via sigmalive.com