«Υπάρχει πάντα μία αβεβαιότητα. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό. Ενδεχομένως δεν του επιτρέπουν να μεταδίδεται εύκολα. Αυτό το γνωρίζουμε από άλλους κοροναϊούς. Ο ιός παραμένει κοντά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», επισήμανε ο κ. Σύψας αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και το πώς επιδρούν στον κοροναϊό και στη μετάδοσή του.
Ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA αναφορικά με τη νέα μας κανονικότητα, αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες.
Αναφορικά με το νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «στηριζόμαστε στις γνωμοδοτήσεις μας πάνω στην τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλά. Επίσης έχουμε την υψηλή θερμοκρασία, τα ανοιχτά παράθυρα πράγματα που μας επιτρέπουν να γνωμοδοτήσουμε στην πολιτεία να προχωρήσει νωρίτερα από ό,τι είχαμε υπολογίσει αρχικά».
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιεστούμε εύκολα 25 άνθρωποι στην Επιτροπή. Σαφώς και είμαστε και εμείς μέλη της κοινωνίας, αλλά πάντα πρώτο κριτήριο είναι η δημόσια υγεία», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Όταν βλέπουμε να παραβιάζεται ο κανόνας των αποστάσεων ανησυχούμε. Επίσης μας ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε ΜΜΜ, σε παραλίες κλπ. Εκεί που ίσως να μας κάνει να επιβραδύνουμε το άνοιγμα της κοινωνίας, είναι όταν η καμπύλη μας, ο δείκτης ανέβει πάνω από ένα. Αυτό θα σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν, και αυτό θα είναι ανησυχητικό», ανέφερε ακόμη ο κ. Σύψας.
Σε ό,τι αφορά στη Θεία Κοινωνία, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι «καθαρά λοιμωξιολογικά, όταν έχουμε επιδημία που μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε τα ίδια κουτάλια και τα ίδια ποτήρια με άλλους ανθρώπους. Όσον αφορά στη Θεία Κοινωνία είναι θέμα του πιστού, της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Θα ήθελα να μην συνωστίζεται ο κόσμος για τη Θεία Κοινωνία. Από εκεί και πέρα, παίρνει ο καθένας τις αποφάσεις του».
«Είναι προφανές ότι η είσοδος των τουριστών θα είναι μία λεπτή ισορροπία. Από τη μία σίγουρα θα έχουμε ανθρώπους που νοσούν και θα έρθουν στην Ελλάδα, από την άλλη δεν γίνεται να κλείσουμε και τον τουρισμό. Ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και θα παρακολουθούμε τις καμπύλες της επιδημίας με μεγάλη προσοχή», σημείωσε ακόμη ο κ. Σύψας.
«Σε πρώτη φάση τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες, άρα θα υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους ενοίκους. Η απόφαση της πολιτείας είναι σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό να υπάρχει ένα σύστημα όπου θα απομονώνονται όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα. Επίσης θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα του τεστ οπουδήποτε. Η ΕΕ δεν έχει λάβει την απόφαση να γίνεται τεστ στους τουρίστες πριν ταξιδέψουν. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανά κρούσματα», σημείωσε σε ό,τι αφορά στον τουρισμό.
«Θα έλεγα ότι όποιος ταξιδέψει προς την επαρχία, αν έχει κάποια συμπτώματα που τον ανησυχούν να αναζητήσει ιατρική συμβουλή πριν ταξιδέψει. Ο κυριότερος κανόνας ασφάλειας είναι οι αποστάσεις. Όταν φτάσει ο Έλληνας πολίτης που μπορεί να μεταβεί στην επαρχία, θα πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις», κατέληξε ο κ. Σύψας.