Στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται ακόμα και το σενάριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των Ι.Χ. το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα. Αν ένα τέτοιο μέτρο προκριθεί και τελικά εφαρμοστεί, τότε θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά τις 8, που κλείνουν τα καταστήματα.
Την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων άφησε ανοικτή και ο Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε: «Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί».
Η αναφορά σε Ανάσταση –δηλαδή Σάββατο βράδυ– και Κυριακή του Πάσχα «φωτογραφίζει» τις κυβερνητικές προθέσεις για ανάληψη νέων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί σε σπίτια και αυλές, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης του ιού, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο.
Ο κ. Πέτσας, μάλιστα, σε άλλο σημείο της ενημέρωσης έγινε ακόμα πιο σαφής για την περίπτωση λήψης νέων μέτρων όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, λέγοντας πως «η πραγματική απειλή που έχουμε είναι μια χαλάρωση, ιδίως τις μέρες της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, με επισκέψεις που ενδεχομένως κάποιος να ήθελε να κάνει σε φίλους ή σε συγγενείς» και προσθέτοντας πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει πράξη».
Η ενίσχυση των μέτρων για τις δύο αυτές ημέρες είναι κάτι που εξαρχής υπήρχε στα πλάνα του Μαξίμου. Ο λόγος είναι αυτονόητος: Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μπορεί να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της γιορτής του Πάσχα, κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.
Με 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την πορεία της εξάπλωσης να βαίνει καλά, ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν νέες εστίες εξάπλωσης που θα τινάξουν την προσπάθεια στον αέρα και θα μας γυρίσουν αρκετές εβδομάδες πίσω.
Στην περίπτωση που τα επόμενα 24ωρα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αυτά θα είναι εκτός απροόπτου και τα τελευταία. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε χθες και από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, σχεδιάζει την επόμενη φάση, αυτή της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.
Νέα μέτρα, λοιπόν, δεν προβλέπονται από την επόμενη εβδομάδα, πλην ειδικών περιπτώσεων, για παράδειγμα καραντίνες ειδικού σκοπού, όπως οι πρόσφατες σε οικισμούς Ρομά ή σε οίκους ευγηρίας.
Στην κυβέρνηση, πάντως, κατανοούν πλήρως την κόπωση που έχει επέλθει μετά ένα μήνα καραντίνας. Γνωρίζουν όμως ταυτόχρονα ότι η υπερβολική χαλάρωση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Αυτή τη λεπτή ισορροπία καλούνται να βρουν ο πρωθυπουργός και η επιστημονική ομάδα, ώστε η άρση των μέτρων να γίνει χωρίς λάθη.
Πηγή: Καθημερινή