Η μάχη για την διαφύλαξη των συνόρων στον Έβρο που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από την απόπειρα εισόδου των μεταναστών και προσφύγων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση χωρίς εφησυχασμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του, με κύριο αντικείμενο την κατάσταση στον Έβρο.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια» είπε ο πρωθυπουργός.
Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Έβρου να έχουν απομακρυνθεί από εκεί. Παράλληλα συνεχάρη όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διασφάλισης των συνόρων.
«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και πάλι την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσους συνεισέφεραν σε αυτή την πολύ μεγάλη, επίπονη προσπάθεια να φυλάξουμε τα σύνορά μας όλο αυτό τον τελευταίο μήνα» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε όμως ότι το γεγονός ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι αυξημένες πιέσεις, «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».
Τέλος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά.
Η Άγκυρα εκκενώνει από πρόσφυγες και μετανάστες την περιοχή του Έβρου απέναντι από τις Καστανιές
Η Άγκυρα εκκενώνει την περιοχή του Έβρου από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στην περιοχή της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο είδησεων Anadolu, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, η νομαρχία της Αδριανούπολης χρησιμοποιεί λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλες της Τουρκίας όπου θα τεθούν σε καραντίνα.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είτε διέμεναν στην Τουρκία είτε ήρθαν πρόσφατα από τη Συρία, αλλά και χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Μπαγκλαντές, καθώς και από χώρες της Αφρικής, έσπευσαν πριν από έναν μήνα στην περιοχή των συνόρων με την Ελλάδα, ύστερα από την δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα εμποδίζουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη.
Η σπουδή με την οποία ελήφθη σήμερα η απόφαση για τη σταδιακή εκκένωση της περιοχής του Παζαρκουλέ, προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις χθες ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε δηλώσει ότι 150.600 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ελλάδα στο ύψος του Παζάρκουλε, αλλά και ότι 4.600 άτομα παραμένουν, οι τουρκικές αρχές φροντίζουν για όλες τις ανάγκες τους και «οι διελεύσεις από τα σύνορα συνεχίζονται».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα πρώτα 15 λεωφορεία με περίπου 1.000 άτομα ξεκίνησαν χθες από την Αδριανούπολη και έφτασαν σήμερα στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στο Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης, όπου θα κατανεμηθούν σε διάφορους κρατικούς ξενώνες και θα παραμείνουν σε καραντίνα. Κάποιοι άλλοι θα σταλούν σε άλλες τουρκικές πόλεις, όπως οι Μαλάτυα και Κιουτάχεια. Στην περιοχή του Παζάρκουλε παραμένουν περίπου 3.000 άτομα, αλλά αναμένεται να μεταφερθούν με τον ίδιο τρόπο προς διάφορα σημεία που θα επιλέξουν οι τουρκικές αρχές. Ένα δεύτερο κομβόι λεωφορείων αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα προς Κωνσταντινούπολη.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στο Παζάρκουλε. Ωστόσο, ο φόβος διασποράς του κορωνοϊού σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να είναι η βασική αιτία της αιφνίδιας αυτής κίνησης.