Υπάρχει δουλεία στη σημερινή Ελλάδα; Δυστυχώς η απάντηση είναι καταφατική και είναι τραγικό ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και πολλές ανήλικες υπάρξεις. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή είναι εφιαλτικά, καθώς αφορούν όχι μόνο τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και την τραγική παράμετρο ότι κράτος και κοινωνία απέχουν πολύ από το να πει κάποιος ότι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Ειδικότερα και μόνον για το περασμένο έτος, από τα στοιχεία που υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία προκύπτει ότι καταγράφηκαν 26 υποθέσεις με 47 θύματα. Από αυτά οι 20 ήταν ενήλικα άτομα ενώ 27 ανήλικα.
Οι μορφές της δουλείας -ή της εμπορίας ανθρώπων, όπως αλλιώς χαρακτηρίζεται- ήταν τρεις περιπτώσεις εκμετάλλευση επαιτείας, 21 γενετήσιας εκμετάλλευσης, μία περίπτωση αναγκαστικού γάμου, μία περίπτωση εμπορίας κυττάρων ωαρίων για υποβοηθούμενη κύηση. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα ανήλικα θύματα, οι υποθέσεις εκμετάλλευσης επαιτείας αφορούσαν εννέα αγόρια και 11 κορίτσια, ενώ γενετήσιας εκμετάλλευσης ένα αγόρι και οκτώ κορίτσια.
Στατιστικά, ανά έτος τα θύματα ήταν: 31 το 2018, 38 το 2017, 46 το 2016, 50 το 2015, 64 το 2014, 99 το 2013, 94 το 2012, 97 το 2011 και 92 το 2010.
Τα στοιχεία αυτά κοινοποιήθηκαν από τον κ. Κ.Τσουβάλα - γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Τρίτη κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, αντικείμενο της οποίας ήταν «Διδάγματα και προκλήσεις από νομολογίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων». Στη συνεδρίαση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ), και ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματικότητα πέρα από το νομικό πλαίσιο, πέρα από την όποια ευαισθητοποίηση των εισαγγελικών και λοιπών λειτουργών. Εδώ χρειάζεται η συνέργεια και με τις τοπικές αρχές, με τις τοπικές κοινωνίες, αιρετούς άρχοντες, δημάρχους, κοινοτάρχες κ.ο.κ. να περάσουμε μία νοοτροπία και μια λογική μηδενικής ανοχής απέναντι στο φαινόμενο. Θεωρώ ότι δεν μας τιμά το φαινόμενο αυτό», είπε ανάμεσα στα άλλα ο κ. Σισιλιάνος για να αναφερθεί ενδεικτικά και στην γνωστή από το όχι μακρινό παρελθόν υπόθεση άγριας εκμετάλλευσης εργατών στα χωράφια της φράουλας στη Μανωλάδα, όσον αφορά την διάσταση της αντιμετώπισής του από το ΕΔΑΔ:
«Εκείνο το οποίο στην υπόθεση με τις φράουλες στην Μανωλάδα δεν ήταν και το γεγονός ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Φαίνεται ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν έντονο το πρόβλημα. Το θέμα είναι τι έκαναν οι εισαγγελικές και οι δικαστικές αρχές μετά. Πώς αντέδρασε η συγκροτημένη πολιτεία. Εγώ αποδίδω εκεί περισσότερο το βάρος. Στο τι κάνει η πολιτεία και πολιτεία δεν είναι μόνο το Κοινοβούλιο ή η Κυβέρνηση, είναι και οι τοπικές αρχές. Δεν είπαμε, ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την εμπορία αυτή καθαυτή, είπαμε, ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τις καθυστερήσεις ως προς τη διερεύνηση του φαινομένου. Σε τοπικό επίπεδο πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή νοοτροπίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο ή τουλάχιστον να το περιορίσουμε. Δεν θα το εξαλείψουμε, αλλά τουλάχιστον θα το περιορίσουμε.».
Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Μοσκώφ: «Πραγματικά αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί είναι ότι, πέρα από τις νομολογίες, πέρα από τους νόμους, αυτό που συγκρατώ από τον κύριο Πρόεδρο είναι η έκκληση του για πρόοδο επί του πεδίου» είπε, για να συνεχίσει: «Και αυτό μας φέρνει όλους αντιμέτωπους σε αυτό που λένε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ως μια κουλτούρα ατιμωρησίας, η οποία είναι διάχυτη, είναι παγκόσμια, αφορά σε ένα αόρατο και σπάνιο έγκλημα, αφορά στην εκμετάλλευση ανθρώπων. Και δεν αφορά μόνο στις διωκτικές και προανακριτικές αρχές, αλλά αφορά σε μια συστράτευση όλης της κοινωνίας».
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία, «για να μπορέσουμε, ακόμα και σε επίπεδο σχολείων, να επηρεάσουμε την αυριανή κοινωνία». Για να συμπληρώσει: «Έχουμε μπροστά μας την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και αυτή τη διαδικασία σε συνεργασία και με το Συμβούλιο της Ευρώπης με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων με την οποία συνεργαζόμαστε, για να κάνουμε τέτοιες δράσεις και να εκμεταλλευτούμε και αυτή την ευκαιρία. Η Προεδρία μας είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών και εδώ έχουμε δύο άξονες που εμείς θέλουμε να αναδείξουμε. Ο ένας είναι η εκπαίδευση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σχολεία και το δεύτερο είναι η προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων και εδώ υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και θέλουμε να τη φέρουμε μας και στον τόπο μας και να κάνουμε μια ουσιαστική εκπαίδευση σε σχέση με τα θέματα προστασίας και αρωγής αυτών των θυμάτων».
Πηγή: Καθημερινή