Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου, για την ισορροπία του συστήματος και τον οργανωτικό και λειτουργικό του εξορθολογισμό, κρίνεται αναγκαία η ένταξη των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, στο ενιαίο αυτό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως ιδιαίτερης κατηγορίας ασφαλισμένων.
Σημειώνεται επίσης πως «σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεπάγεται ένα ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο τις βασικές συνιστώσες αποτελούν η κατανομή ανάμεσα στη συλλογική και ατομική ευθύνη, η ελευθερία, η ευελιξία, η ανταποδοτικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη»
Συνάντηση Γ. Βρούτση με τον Δ. Βερβεσό για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος επί των διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολομέλειας, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο έχουν υιοθετηθεί αρκετές από τις θέσεις της ολομέλειας, και ιδίως «η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, η θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών με ελεύθερη επιλογή και υποχρεωτική υπαγωγή σε μία από αυτές, η διατήρηση της μηνιαίας καταβολής των εισφορών, η αποσύνδεση των εισφορών από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, ο συμψηφισμός των γραμματίων προείσπραξης εισφορών και ενσήμων με την εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, που τώρα μάλιστα επεκτείνεται και στις εισφορές ΕΤΕΑΕΠ, η ένταξη εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων, η απαλλαγή από δεύτερη εισφορά στην παράλληλη ασφάλιση των εμμίσθων δικηγόρων, η ανάγκη ψηφιοποίησης των λειτουργιών του ΕΦΚΑ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε «στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που για πρώτη φορά στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε αυτό να είναι βιώσιμο και να παρέχει επάρκεια συντάξεων σε βάθος χρόνου, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές επιπτώσεις του στους ελεύθερους επαγγελματίες».
Παράλληλα, ο κ. Βούρτσης δεσμεύτηκε ότι «για τα αιτήματα που δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αναφέρθηκαν παραπάνω, θα υπάρξει συνάντηση, στις αρχές Μαρτίου, της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων μαζί του, με την παρουσία της διοίκησης του ΕΦΚΑ και του ΕΤΤΕΑΕΠ, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις στα θέματα αυτά».
Έ. Αχτσιόγλου: Ασφαλιστικό ακραίας μονομέρειας
«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους», δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος».
Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει πως «η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών». Επ' αυτού αναφέρει: «Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες».
«Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ. Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας», σχολιάζει.
Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για την ανατροπή του απαράδεκτου νέου νόμου για το ασφαλιστικό
«Οι κλειστές δομές δεν έπρεπε να ξεκινήσουν καν» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Attica» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να τις σταματήσει, αλλά όχι για μια εβδομάδα ή για ένα μήνα. Πρέπει να σταματήσουν εντελώς και να ξεκινήσει η διαδικασία που προτείνουμε εμείς. Αυτή είναι η θέση μας».
Αναφορικά με το ασφαλιστικό είπε ότι «ο νέος νόμος είναι απαράδεκτος και πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρώτα απ' όλα να παλέψουν για την ανατροπή του, διότι ενσωματώνει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια και κυρίως της τελευταίας 4ετίας, που είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο δεν τον καταργεί, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται το υπ. Εργασίας, αλλά αντίθετα τον ενσωματώνει».
Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 18ης Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ