Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα «επιφυλάξεις» για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης δύο «αληθινών κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.
«Υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει ένας σκοπός, είναι η ύπαρξη δύο κρατών, με ασφάλεια του ενός σε σχέση με το άλλο, με αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα, δύο αληθινά κράτη με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με ένα κράτος αλλά και με το σύνολο της δημογραφικής και φυσικής πραγματικότητας που συνδέεται με ένα κράτος», υπογράμμισε στην πολιτική εκπομπή Le Grand Jury RTL/TF1/LCI/Le Figaro.
«Και στη συνέχεια υπάρχει μια μέθοδος που είναι η διαπραγμάτευση. Στην παρούσα κατάσταση, οι μονομερείς πρωτοβουλίες δεν είναι αυτόματα αποτελεσματικές, άρα έχουμε ερωτήσεις, επιφυλάξεις σε σχέση με αυτή την κατάσταση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Απέρριψε κάθε αμφισημία στην πρώτη γαλλική αντίδραση για το σχέδιο, όπως είχαν ερμηνεύσει ορισμένοι αναλυτές την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο του.
«Αυτό που κάναμε ήταν να χαιρετίσαμε τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ, δεν χαιρετίσαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών», υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ κάνει πολλές παραχωρήσεις στο εβραϊκό κράτος και απορρίφθηκε με σφοδρότητα από τις παλαιστινιακές αρχές.
Προβλέπει κυρίως την αναγνώριση της προσάρτησης από το Ισραήλ των οικισμών που έχει εγκαταστήσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στην κοιλάδα του Ιορδάνη, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κάλεσε σε συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής, καθώς και μεταξύ των Ευρωπαίων, «για να προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε συλλογικά».
Η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης στον ΟΗΕ, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι, είπε. «Θα πούμε ναι στο αίτημα για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο υπουργός.
Κρεμλίνο: Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να εφαρμοστεί
Την αδυναμία εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι αντίθετο με αρκετά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Παλαιστινιακή Αρχή διέκοψε όλες τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, μετά την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή που πρότεινε ο Τραμπ.
«Βλέπουμε την αντίδραση από τους Παλαιστίνιους, βλέπουμε την αντίδραση ενός μεγάλου εύρους αραβικών κρατών που έχουν συνταχθεί με τους Παλαιστίνιους απορρίπτοντας το σχέδιο. Αυτό, προφανώς, κάνει κάποιον να σκεφθεί για τη δυνατότητά του να εφαρμοστεί», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ και που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, προκάλεσε την επιδοκιμασία πολλών Ισραηλινών αλλά και την οργή των Παλαιστινίων.
Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων σημείων του σχεδίου είναι η προσάρτηση από το Ισραήλ οικισμών που έχει κατασκευάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 1967, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που θα καταστεί το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.
Οι οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ, και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί πως αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη.
Αν και ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις από το 1967 και στο εξής, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με παρακίνηση του Νετανιάχου και του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το σχέδιο του Τραμπ καλεί επίσης για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι θα μεταβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ --όπου η Ουάσιγκτον έχει δικαίωμα βέτο-- προκειμένου να καλέσει για μια διεθνή διάσκεψη με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα του κουαρτέτου που αποτελείται από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.