Δασικές πυρκαγιές μαίνονταν σήμερα σε διάφορα σημεία της μεσογειακής ακτής της Γαλλίας με τη χειρότερη από αυτές τις τελευταίες δύο δεκαετίες να καίει στην περιοχή της Μασσαλίας, προκαλώντας τον τραυματισμό επτά ανθρώπων και αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν χιλιάδες από τα σπίτια τους.
Στην Πορτογαλία, οι πυρκαγιές που μαίνονταν στο νησί Μαδέρα και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων τέθηκαν υπό έλεγχο.
Περίπου 2.500 πυροσβέστες εξακολουθούν να μάχονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες Τετάρτη, βοηθούμενοι από πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία και τη γειτονική Ιταλία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Ένας 50χρονος που φωτογράφιζε τις φωτιές στη Βιτρόλ, 20 χλμ. βορειοδυτικά της Μασσαλίας, ανακρίθηκε από την αστυνομία, δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, όμως ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς κατά πόσον οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό.
Οι φλόγες, που ενισχύονται από ισχυρούς βόρειους ανέμους, κατέκαψαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα πευκόφυτων λόφων βόρεια της Μασσαλίας και σταμάτησαν ακριβώς έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.
«Η ξηρασία των τελευταίων μηνών και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι λειτούργησαν σαν πυριτιδαποθήκη», δήλωσε ο Ρισάρ Μαγί, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Provence. «Οι πυρκαγιές επεκτάθηκαν με ταχύτητα 2,5 χλμ./ώρα», είπε.
Η κατάσταση έχει τεθεί σήμερα υπό έλεγχο αλλά μερικές εστίες είναι ακόμη ενεργές, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Οι περιοχές στις οποίες εκδηλώθηκαν πυρκαγιές είναι πυκνοκατοικημένες, αλλά δεν είναι από εκείνες που προτιμούν οι τουρίστες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως ανατολικά της Μασσαλίας.
Περισσότερα από 20 σπίτια κάηκαν γύρω από τη Βιτρόλ. Μια τοπική εφημερίδα, η La Provence, δημοσιοποίησε φωτογραφίες ενός σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη Λε Πεν-Μιραμπό που καταστράφηκε από τη φωτιά.
Οι φλόγες πλησίασαν στο πετροχημικό συγκρότημα Φο-σιρ-Μρ, το οποίο περιλαμβάνει πολλά διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου. Μόνο μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στον μεταλλευτικό τερματικό σταθμό και καμία στον πετρελαϊκό.
Έπειτα από ορισμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων αργά χθες, η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα στην κυκλοφορία επειδή ορισμένοι δρόμοι που οδηγούν στα αεροδρόμια παραμένουν κλειστοί.
Στην Πορτογαλία, οι δρόμοι της Φουνσάλ, της γραφικής πρωτεύουσας του αρχιπελάγους της Μαδέρας, δεν γλίτωσαν από τη φωτιά. Η πύρινη λαίλαπα που μαινόταν από τη Δευτέρα στο «μαργαριτάρι του Ατλαντικού», σημαντικό προορισμό για τους τουρίστες στην Πορτογαλία, είχε αποτέλεσμα τρεις θανάτους και δύο σοβαρά τραυματίες προτού τελικά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Στη Φουνσάλ, οι πυροσβέστες μάχονταν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν το ιστορικό κέντρο, το οποίο είχε καλυφθεί από ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου καπνού. Περίπου 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ξένοι τουρίστες, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια και τα καταλύματά τους.
Σύμφωνα με απολογισμό της τοπικής κυβέρνησης, «περισσότερα από 150 σπίτια» κατέστησαν ακατοίκητα από την πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε επίσης ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν στα υψώματα της πόλης.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το μέγεθος αυτής της «φυσικής καταστροφής» εξηγείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες που ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς. «Καταγράψαμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 38 βαθμών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1976, ποσοστό υγρασίας 10% και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα», δήλωσε η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της περιφερειακής κυβέρνησης Ρουμπίνα Λεάλ.
Στο βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας όπου μαίνονταν μεγάλες πυρκαγιές από το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.800 πυροσβέστες εξακολουθούσαν να μάχονται σήμερα το πρωί με τις φλόγες σε περίπου δέκα μεγάλες πυρκαγιές.