Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την στρατιωτική συνεργασία ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη προς υποστήριξη των δυνάμεων Σαράτζ
Την είδηση μετέδωσε μέσω έκτακτου τηλεγραφήματος το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Φ. Οκτάι: «Έτοιμη η Άγκυρα να πράξει ό,τι απαιτείται» αν το ζητήσει η κυβέρνηση της Λιβύης
Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. «Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο», είπε ο Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε ένα συνέδριο για το εμπόριο και τη συνεργασία στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατό στην Τρίπολη, αν το ζητήσει η κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Ο Οκτάι είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «πιέσεις και απόπειρες εκφοβισμού» από πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εκφοβίσει από την επιδίωξη του δίκαιου σκοπού μας».
Αντιδράσεις στο μνημόνιο
Η συμφωνία που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη το Νοέμβριο έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ αποφάσισαν τη χάραξη νέων θαλασσίων συνόρων αλλά και τη δημιουργία νέας ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδει το Anadolu, το Μνημόνιο Κατανόησης επιδιώκει «την παροχή βάσης για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης».
Προβλέπει δε, ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία εξειδικεύει στην τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Στα «μαχαίρια» Πούτιν – Ερντογάν
Στο μεταξύ, σε σύγκρουση συμφερόντων στη Λιβύη βρίσκονται Τουρκία και Ρωσία.
Από τη μία μεριά, ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Σάρατζ έδωσε το πράσινο φως στην έλευση τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη. Από την άλλη, καθοριστικός είναι ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.
Ανησυχία από τη Μόσχα για την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στην Λιβύη.
Η Μόσχα σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση εδώ και μήνες από αντίπαλες δυνάμεις.