Εντυπωσιακές εικόνες δόθηκαν στην δημοσιότητα από την τελική φάση της Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 9», στον κόλπο του Μάλεμε στην Κρήτη και στην οποία συμμετέχουν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου.
Στόχος της «Μέδουσας 9» είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αίγυπτου και στην ουσία αποτελεί μήνυμα αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας στην .
Ως παρατηρητές, παράλληλα, έχουν προσκληθεί αξιωματούχοι από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.
Το «παρών» στα στρατιωτικά γυμνάσια έδωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πτέραρχου Χριστοδούλου, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:
«Παρακολουθήσαμε προ ολίγου, εδώ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Μάλεμε Χανίων, την τελική φάση της μεγάλης Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 9», με συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος. Μεγάλης εμβέλειας άσκηση, με εμπλεκόμενους πάνω από δύο χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών, δεκάδες πλωτά μέσα, πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων.
Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι, για αρκετές ημέρες μέχρι τη σημερινή τελική φάση εκτέλεσαν μαζί μία πλειάδα ασκήσεων, επιχείρησαν μαζί, συντονίστηκαν μαζί και έδειξαν την εξαιρετική κατάσταση ετοιμότητας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών.
Η Άσκηση αυτή αποδεικνύει στην πράξη την κοινή βούληση και την ισχυρή θέληση και των τριών χωρών για μια κοινή πορεία ως εγγυητές και πάροχοι της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ όλους τους Κλάδους και των τριών χωρών που ενεπλάκησαν σε αυτή την Άσκηση.
Είδαμε ελληνικά ελικόπτερα να απονηώνονται από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, είδαμε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών χωρών να κάνουν κοινή άσκηση, κοινές προσπάθειες. Είδαμε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου, να επιχειρούν και να συντονίζονται στο δικό τους κομμάτι της άσκησης, μαζί. Είδαμε πάνω από δύο χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών σε μία κοινή συντονισμένη και άρα δύσκολη ως προς το συντονισμό, αλλά τελικά επιτυχημένη προσπάθεια.
Αξίζουν συγχαρητήρια και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πιο ασφαλές, σε ένα καλύτερο μέλλον, όταν αυτές οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει από κοινού ότι θα εργαστούν μαζί και θα πορευτούν από κοινού για να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».