Δύο μήνες πριν την έναρξη των γεωτρήσεων, σε αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού εργασιών προσανατολίζεται η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL- ENI, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, και των απειλών που συνεχίζονται.
Το κλίμα έντασης, που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να επιδρά στους αρχικούς προγραμματισμούς του γαλλο- ιταλικού ενεργειακού κολοσσού και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ξεκινήσει από το συγκεκριμένο τεμάχιο, αλλά από γειτονικό οικόπεδο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.
Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία ENI-TOTAL προσανατολίζεται να αποχωρήσει από το οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου», η κοινοπραξία φαίνεται να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την συνεχιζόμενη ένταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο τεμάχιο μετά και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Άλλωστε, ο CEO της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του λέγοντας ότι αν «κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Η κοινοπραξία προτίθεται να μετακινηθεί σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που προβλέπεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τούρκία είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.
Από την άλλη, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές οι οποίες μίλησαν στο Economy Today η κοινοπραξία ουδέποτε είχε επισημοποιήσει πρόθεση να ξεκινήσει τις νέες έρευνες από το τεμάχιο 7.
"Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες τις έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα", ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι.
Σε καμία περίπτωση είπε, δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για το τεμάχιο 7.
Διευκρινίζεται πως η εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής, η οποία αποδίδεται σε λόγους, που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά σχετίζεται σαφώς και με τα ζητήματα ασφάλειας