Το καρναβάλι, το ποδόσφαιρό και το κοκτέιλ Καϊπιρίνια είναι τα τρία χαρακτηριστικά της Βραζιλίας. Εμείς θα ασχοληθούμε με το τελευταίο, την Καϊπιρίνια και πριν σας δώσουμε τη συνταγή ας κάνουμε ένα μικρό μάθημα γαστρονομικής ιστορίας. Το κοκτέιλ αυτό έχει ένα βασικό συστατικό τελείως βραζιλιάνικο που το διαφοροποιεί από τα άλλα, ας πούμε το Μοχίτο.
Το μυστικό είναι το ποτό Cachaca (Κασάσα) που φτιάχνεται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου, σε αντίθεση με το ρούμι που φτιάχνεται από μελάσα. Η ιστορία της Cachaca μας πάει 400 χρόνια πίσω όταν οι ιδιοκτήτες των φυτειών την έδιναν στους σκλάβους γιατί πίστευαν ότι τους τόνωνε.
Για οκτώ κοκτέιλ Καϊπιρίνια θα χρειαστείτε:
5 λάιμ
12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 εκατοστά φρέσκοξυσμένο τζίντζερ
1 κιλό θρυματισμένο πάγο
70 cl Cachaca
φρέσκια μέντα
Τρίψτε τα λάιμ στον πάγκο για να βγάλουν περισσότερο χυμό. Στίψτε τα και βάλτε το χυμό σε μια μεγάλη κανάτα στην οποία προσθέτετε και τα λάιμ κομμένα σε τέταρτα. Σειρά έχει η ζάχαρη και το τζίντζερ. Ανακατέψτε και περιμένετε λίγα λεπτά για να αναδειχθούν οι γεύσεις.
Μισογεμίστε την κανάτα με πάγο και ανακατέψτε και πάλι. Προσθέστε την Cachaca και ελέγξτε αν χρειάζεται περισσότερη ζάχαρη. Βάζετε τον υπόλοιπο πάγο και τη μέντα.
Τόσο απλό και τόσο δροσισιτικό.