Γαλλία: Η αστυνομία απομάκρυνε ιερέα και πιστούς από εκκλησία

 
Γαλλία: Η αστυνομία απομάκρυνε δια της βίας ιερέα και πιστούς από εκκλησία

Ενημερώθηκε: 04/08/16 - 19:50

Αστυνομία εισέβαλε στην εκκλησία της Αγίας Ρίτας στο ήσυχο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού για να απομακρύνει τους ιερείς και τους κατοίκους της περιοχής που πραγματοποιούσαν καθιστή διαμαρτυρία έξω και μέσα στην εκκλησία διαμαρτυρόμενοι για την προγραμματισμένη κατεδάφιση της.

Η αυθόρμητη αυτή κίνηση διαμαρτυρίας που προκάλεσε την έφοδο της αστυνομίας και έδωσε την ευκαιρία σε κυρίως ακροδεξιούς πολιτικούς να καταγγείλουν την κατάσταση της χριστιανικής ζωής στη Γαλλία, οργανώθηκε μετά την κηδεία στη Ρουέν του άτυχου 85χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ που αποκεφαλίστηκε από δύο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εικόνες της αστυνομίας να απομακρύνει δια της βίας ιερείς και πιστούς από την εκκλησία έκαναν τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με τη Le Figaro, περίπου 30 διαμαρτυρώμενοι απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η Μαρί Λε Πεν έγραψε στο Twitter: "Και αν φτιάξουμε χώρους στάθμευσης στα τεμένη των σαλαφιστών και όχι στις εκκλησίες μας;", ενώ η ανηψιά της Μαριόν Λε Πεν, το ανερχόμενο αστέρι του Εθνικού Μετώπου ανέβασε φωτογραφιες που δείχνουν τους αστυνομικούς να σέρνουν ιερέα και να απομακρύνουν ένα παπαδάκι, γράφοντας απλώς "Γαλλία 2016".

Νομικές δυσκολιές ανάγκασαν την Ενωση Καθολικών και Αποστολικών Εκκλησιών να πουλήσει το οικόπεδο της εκκλησία σε κατασκευαστική εταιρία πριν από χρόνια έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ, τιμή κατά πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής του αξίας. Ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να φτιάξει στη θέση της εκκλησίας συγκρότημα διαμερισμάτων.

Οι πιστοί με επικεφαλής των ιερέα Γκιγιόμ ντε Τανουάμ έκαναν ότι μπορούσαν για να καθυστερήσουν την κατεδάφιση.

Η κατάσταση αυτή τράβηξε την προσοχή των οργανώσεων κατά των μεταναστών και των ακροδεξιών οργανώσεων. Πολλοί παρατηρητές συνέκριναν την χθεσινή κατάσταση με την επίθεση των τζχιχαντιστών στη Ρουέν, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Χριστιανοί της Γαλλίας βρίσκονται υπό διωγμό. Την περασμένη χρονιά 40.000 Γάλλοι υπέγραψαν αίτημα με το οποίο απαιτούσαν "τα χέρια κάτω από την εκκλησία μου" όταν μουσουλμάνος θρησκευτικόςε ηγέτης πρότεινε οι άδειες εκκλησίες της Γαλλίας να μετατραπούν σε τζαμιά.

Στη Γαλλία εκκλησίες που έχουν χτιστεί πριν από το 1905 ανήκουν στο κράτος, το οποίο τις συντηρεί. Η Αγία Ρίτα δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και η λειτουργία γινόταν στα Λατινικά, ενώ μια φορά το μήνα γινόταν και λειτουργία για τετράποδα.