Ψηφιακές εφαρμογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις πόλεις παρουσιάστηκαν στην συνεδρία με θέμα «Η Περιφερειακή Πόλη του 2030» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο στου 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.
Την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Αγρινίου που συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών, στην εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ενδυναμώνει την συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωής και την πολιτική διαδικασία περιέγραψε ο Γεώργιος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος (ΠΕΔΔΕ)
«Διαμορφώνουμε την νέα, ιδιαίτερη ταυτότητα του Δήμου Αγρινίου. Μια πόλη ελκυστική για τους πολίτες και τους επισκέπτες» είπε και προσδιόρισε: «Παράγοντες εξέλιξης των πόλεων είναι η δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια καινοτόμου πνεύματος. Έξυπνη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί με καινοτόμο και αποδοτικό τρόπο όλες τις ευκαιρίες».
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αγρινίου, πρόσθεσε ότι από 2014 γίνονται στοχευμένα βήματα. «Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αναδεικνύει την πόλη μας ως πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη» ανέφερε και μίλησε για την αξιοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην οποία έχει ενταχθεί το Αγρίνιο και προβλέπει έργα που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την λειτουργική αναβάθμιση του επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιανατολική είσοδο της πόλης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιέγραψε ακόμη, παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, έξυπνους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, προσπάθειες για αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων που αφορούν την ποιότητα του αέρα με τη χρήση συγχρόνων αισθητήρων, σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.
Επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων σχεδιάστηκε η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων, προωθείτε η ψηφιακή διακυβέρνηση, όπως και η αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ 150 κοινότητες του Αγρινίου καλύφθηκαν με ασύρματο δωρεάν ίντερνετ.
Αναφέρθηκε και σε συστήματα που αφορούν την στάθμευσης και την πληροφόρηση των οδηγών για την κυκλοφορία και παράλληλα ανακοίνωσε σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων, με πρόβλεψη και για ποδήλατα ΑΜΕΑ.
«Είναι μια πορεία που χρειάζεται βοήθεια από το κεντρικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου και παρέπεμψε σε προβλήματα υποδομών που εξακολουθούν να υπάρχουν ανακόπτοντας την εξέλιξη, για να καταλήξει: «Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί αποκέντρωση, περιφερειακή - ενδοπεριφερειακή σύγκληση και γρήγορη ανάπτυξη».
Επανεκίννηση των Δήμων και Πόλεων συνέστησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Να περάσουμε από την εποχή του τσιμέντου και της πλακόστρωσης, στην εποχή των υπηρεσιών. Από την εποχή των αρμοδιοτήτων, στην εποχή των εξουσιών. Από την εποχή της καμένης λάμπας και της σακούλας των σκουπιδιών στην εποχή που οι Δήμοι που θα αποτελούν παράλληλα και μοχλό ανάπτυξης».
Εκπροσωπώντας την «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων, ο κ Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη για έναν μετασχηματισμό που οδηγεί σε αναπτυξιακές προοπτικές. «Το μυστικό είναι να αλλάξουμε, πριν μας αλλάξουν και πολύ περισσότερο πριν αλλάξουν τόπο διαμονής και χώρα οι πολίτες. Πρέπει να ξεφύγουμε από το τρίπτυχο λάμπα, λακκούβα και σκουπίδι. Αφενός γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε, αφετέρου διότι θα πρέπει να δώσουν ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας» είπε.
Μετέφερε επίσης την εμπειρία του για τον τρόπο που λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε: «Μετά από 13 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, μπορώ να πω ότι στις κοινωνίες ό,τι θα δώσεις, θα πάρεις. Αν δείξεις αδιαφορία, θα εισπράξεις αδιαφορία. Αν δώσεις φρέσκιες ιδέες, θα κερδίσεις το ενδιαφέρον τους. Αν δώσεις πολιτική τοξικότητα, θα σου γυρίσουν την πλάτη. Αν δώσεις ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, θα πάρεις πίσω πίστωση χρόνου, κατανόηση, ενδιαφέρον, μια κοινωνία στήριγμα σε κάθε σου προσπάθεια».
Παραδείγματα από καινοτόμες και οικολογικά βιώσιμες πόλεις της χώρας μετέφερε ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Αναφέρθηκε στην Ανάβρα της Μαγνησίας που έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. «Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι έχει 0% ανεργία, πολλά νέα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό. Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την βιολογική κτηνοτροφία, με 12.000 γιδοπρόβατα, 6.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 5.000 χοίρους να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Τα νόστιμα κρέατά της είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.
Υποψήφια για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016 –όπως είπε- ήταν η Λάρισα, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο εν τέλει ξεχώρισε η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Στα δυνατά σημεία της Λαρισαϊκής υποψηφιότητας ήταν τα 460.000 τμ πεζοδρόμων,10 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, 65.000 δέντρα και 40.000 θάμνοι, 8.5 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, ορθολογική διαχείριση του νερού, μέσος χρόνος μετακίνησης 17.1 λεπτά, το 42% των κατοίκων επιλέγει την πεζή μετακίνηση, δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημόσιων κτιρίων, ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος (ημερήσια περίοδο 5.2 db), διαχείριση αποβλήτων – ανακύκλωση.
Ο Σπύρος Δενάζης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πατρών, Συντονιστής του smart city Hub μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πάτρας αναφέρθηκε στους άξονες που μπορούν να υιοθετήσουν ψηφιακές εφαρμογές που είναι διακυβέρνηση, υποδομές, ψηφιακή ικανότητα εταιρειών, χρηματοδότηση, κοινότητα, υπηρεσίες υποστήριξης, ψηφιακές δεξιότητες και ανοιχτά δεδομένα.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσα από συλλόγους ή κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και επικαιροποίηση των δεδομένων των ατόμων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι, σε περίπτωση συμβάντων οι Υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) ενημερώνονται αν υπάρχουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η συλλογή των δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων από το Δήμο για επιπλέον δράσεις ή παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψην την κατανομή στην περιοχή της Πάτρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας είναι προαπαιτούμενο για την πόλη του 2030+» ανέφερε ο κ. Δενάζης. Όπως είπε, οι προτεραιότητες πρέπει να τεθούν και κρίσιμη μάζα πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) να επικεντρωθούν σε αυτές. Τόνισε την ανάγκη που συγκρότησης πολιτικών συνεργασίας & συνεργατικών σχημάτων Δήμος – Περιφέρειας – Πανεπιστήμιο – Ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης της ανοικτότητας όλων εκείνων των στοιχείων που μεγιστοποιούν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Επεσήμανε ότι η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, όπως και τα δομικά στοιχεία ενός μεσο-μακρο-πρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου. «Τελευταίο βήμα είναι η βούληση» κατέληξε.
Ο Γιάννης Σαριδάκης, Εκπρόσωπος ΕΛΟΤ αναφέρθηκε στα διεθνή πρότυπα για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι
Οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική αυτάρκεια
Περιβαλλοντικά, ενεργειακά θέματα και ποιότητα αέρα
Σχεδιασμός Δημόσιου χώρου, συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες, που να διευκολύνουν τους πολίτες
Ασφάλεια (προστασία πολιτών και δημόσιου χώρου), ποιότητα ζωής (στέγαση για όλους, ποιότητα νερού και εγκαταστάσεις υγιεινής, υπηρεσίες υγείας και υπηρεσιών (ανοικτή διακυβέρνηση, εκπροσώπηση και συμμετοχή πολιτών)
Εθνικές Προτεραιότητες και πολιτικές, Ανάδειξη Ταυτότητας αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως αξιοποίηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπαίδευση και καινοτομικότητα, ψηφιακές υποδομές, εφαρμογές και υπηρεσίες, Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ανοικτότητα δεδομένων, εφαρμογών, και υπηρεσιών κ.α
O Φάνης Δουγέκος, Διευθυντής Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών, Vodafone, τόνισε ότι οι πόλεις της Ελλάδας αλλάζουν υιοθετούν λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενισχύοντας την συμμετοχή τους στα κοινά, γίνονται πιο έξυπνες και μαζί αλλάζει η ζωή των πολιτών.
«Σήμερα σε όλον τον κόσμο, σε επίπεδο VODAFONE έχουμε 83 εκατ. συνδέσεις όπου οι μηχανές μιλάνε μεταξύ τους και παράγουμε περίπου 84 εκατ μεγαμπάιτ κάθε μήνα. Στα επόμενα πέντε χρόνια οι προβλέψεις λένε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε 25 εκατ συνδέσεις σε ΙοΤ. Το νούμερο είναι διπλάσιο από τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που έχουν γίνει από την αρχή της κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δουγέκος.
Έφερε ως παράδειγμα το Όσλο της Νορβηγίας που για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα ΙοΤ αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης. Επίσης, η Αθήνα, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία του ΙοΤ, συγκαταλέγεται πλέον και αυτή στις «έξυπνες» ελληνικές πόλεις. Το εμπορικό τρίγωνο της πόλης διαθέτει ένα νέο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο στηρίζεται στο Internet of Things.
H Vodafone επενδύει στρατηγικά στο Internet of Things και μέσω της θυγατρικής Vodafone Innovus, καινοτομεί και φέρνει ψηφιακές λύσεις νέας γενιάς, που μπορούν να ενδυναμώσουν τους δήμους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, αλλά και να συμβάλουν στο κοινό καλό.
Στο έλλειμμα υποδομών που εμποδίζουν την ανάπτυξη αναφέρθηκαν ο Γιάννης Πετράτος πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β' Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.
Οι Δρ. Δημήτρης Κατσαρός, Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην παρέμβασή τους, παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές στην πολιτική προστασία. Αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα με αντικείμενο σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Την συνεδρία συντόνισε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.