Η ελληνική οικονομία, παρότι βγήκε τυπικά από τα μνημόνια, εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και να παραμένει ασθενής, συνεχίζοντας να υποφέρει από δομικές παθογένειες, ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα και μία ανάπτυξη που δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις.
Επιπλέον, πέρα από τις δομικές αδυναμίες αλλά και τα «δεσμά» των υψηλότατων πλεονασμάτων, η ελληνική οικονομία απειλείται και από τα σύννεφα της διεθνούς ύφεσης που έχουν ήδη εμφανιστεί στον διεθνή ορίζοντα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση έχει αυτοδεσμευθεί να παρουσιάσει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αποδεκτό από τους δανειστές της χώρας, το οποίο δεν θα απειλήσει τα προϋπολογισμένα έσοδα.
Και όπως όλα δείχνουν, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα παρουσιαστεί προτού αποφασιστεί - πιθανότατα στις 23 Σεπτεμβρίου – εάν και ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα του Σεπτέμβρη οι επινοήσεις των νέων πολιτικών αστέρων του στερεώματος Μητσοτάκη, όπως η «αξιοποίηση των ANFA’s και των SMP’s». Δηλαδή τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που προέκυψαν από τα ελληνικά ομόλογα, αυτά τα ποσα να δοθούν για την κάλυψη των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων. Σε αυτές και παρόμοιες άλλες προτάσεις η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των δανειστών είναι αρνητική.
Ο ίδιος όμως ο εξακολουθεί να νομίζει, ότι μπορεί να πουλήσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο για... «μεταξωτές κορδέλες» και να το ανταλλάξει με το πακέτο των προεκλογικών του προσφορών, που στηρίζονταν στη γνωστή συνταγή του ΓΑΠ « λεφτά υπάρχουν» και την αντίστοιχη του Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα δώστα όλα».
Δυστυχώς δεν φθάνουν οι ειλικρινείς ευχές που ασφαλώς συνοδεύουν την προσπάθεια του Μητσοτάκη να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για χαλάρωση της «θηλιάς» στην Ελλάδα.
Ανησυχούμε λοιπόν ιδιαιτέρως γιατί δεν ακούμε το παραμικρό για το εάν υπάρχει ένα plan B και για τούτο πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο κάποιος να θυμίσει στο νέο μεν πρωθυπουργό αλλά «παλαιοσημιτικό μεταρρυθμιστή» το γνωμικό των γιαγιάδων μας «με… αέρια, αβγά δε βάφονται»!
Το φθινόπωρο λοιπόν, ίσως φέρει… πρωτοβρόχια και μπουρίνια για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Στις 26 Σεπτεμβρίου όλα τα διακεκαυμένα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να συζητηθούν στο euro warking γκρουπ ενόψει του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, μαζί και με τη νέα έκθεση της ευρωπαΐκής επιτροπής, από την οποία και θα εξαρτηθεί εκταμίευση των 644, 4 εκατομμυρίων ευρώ που είναι οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να κρατά ψηλά τον πήχη και μετά τις εκλογές, αλλά... μήπως αγνοούν πόσο χαμηλή ήταν η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο; Μήπως δεν πληροφορούνται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το πιθανότερο είναι να προκύψει μια ανάπτυξη γύρω στο 2% για αυτή τη χρονιά; Ή μήπως ελπίζουν πως οι δανειστές θα φανούν πιο «μαλακοί»;
Η αλήθεια είναι μία. Μπροστά υπάρχει… κουπί! Πολύ κουπί. Και μοναδική ελπίδα είναι να προχωρήσουν τουλάχιστον γρήγορα οι επενδύσεις…
*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος