Eurovision 2019: Η Ολλανδία, το μεγάλο φαβορί, πήρε για πέμπτη φορά στην ιστορία της την πρωτιά στον διαγωνισμό, με τον Ντάνκαν Λόρενς και το μελαγχολικό «Arcade» των Wouter Hardy, Duncan Laurence και Joel Sjoo. Με 492 βαθμούς ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς του τελικού της 64ης διοργάνωσης της Eurovision.
«Μια σπασμένη καρδιά είναι ό, τι εχει απομείνει, ακόμη μαζεύω όλα της τα κομμάτια. Εχασα ορισμένα από αυτά όταν την κουβάλησα, την κουβάλησα σπίτι» είναι πρώτοι στίχοι του μελαγχολικού «Arcade» που στο ρεφρέν γίνεται ακόμα πιο μελαγχολικό λέγοντας «το να σε αγαπώ είναι ένα χαμένο παιχνίδι».
Ο Ντάνκαν Λορενς είχε δηλώσει πως οι στίχοι του τραγουδιού έχουν να κάνουν με μία προσωπική ιστορία.
«Είναι εμπνευσμένοι από την ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησα βαθιά και ο οποίος πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία», έχει πει ο Ολλανδός τραγουδιστής και μάλιστα θέλει η δική του τραυματική εμπειρία να αγγίξει τον κάθε έναν ξεχωριστά: «Μετατράπηκε από μια πολύ προσωπική ιστορία, σε μια ιστορία με την οποία ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί. Το Arcade είναι ένα τραγούδι για την προσμονή. Προσμένεις κάτι που μοιάζει απλησίαστο».
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ιταλία με 465 βαθμούς και την τρίτη θέση η Ρωσία με 369 βαθμούς.
Η Νορβηγία αν και κέρδισε τους τηλεθεατές με 291 βαθμούς δεν κατάφερε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις καθώς είχε πολύ χαμηλή βαθμολογία από τις κριτικές επιτροπές.
Η Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα και το «Better Love» βρέθηκε στην 21η θέση. Το τραγούδι έγραψε η ίδια μαζί με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon.
Η Κύπρος με την Τάμτα και το «Repley» έφτασε στην 15η θέση. Το τραγούδι έγραψε ο συνθέτης Άλεξ Παπακωνσταντίνου, γνωστός ως Alex P.
Τα Σκόπια ήταν η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς του τελικού της 64ης διοργάνωσης της Eurovision με την Tamara Todevska που ερμήνευσε το τραγούδι «Proud» και για πρώτη φορά στην ιστορία της προσπάθησε να χτυπήσει την πρωτιά, αλλά τελικά κατάφερε να πάρει την 8η θέση με 295 βαθμούς.
Δείτε τον πίνακά με την τελική κατάταξη:
Με βάση την ψηφοφορία των επιτροπών πρώτη αναδείχθηκε η Σουηδία με 239 βαθμούς, δεύτερη η Βόρεια Μακεδονία με 237 και τρίτη η Ολλανδία με 231 βαθμούς.
Η εμφάνιση της Κατερίνας Ντούσκα
Η Κατερίνα Ντούσκα ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision στις 11:04 και ερμήνευσε το «Better Love». Η ιδιαίτερη φωνή της -που κάποιοι την έχουν παρομοιάσει τη φωνή της με εκείνη της Amy Winehouse- εντυπωσίασε τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, που την παρακολούθησαν. Ολοκληρώνοντας της ερμηνεία της η ελληνίδα τραγουδίστρια ευχαρίστησε το κοινό στα ελληνικά.
Εμφανίστηκε με μια δημιουργία Deux Hommes σε λευκό χρώμα και έχοντας τα μαλλιά της κάτω. Η Κατερίνα και η ομάδα της εφάρμοσαν την τεχνική ταμπλό βιβάν, μια τεχνική που βλέπουμε πρώτη φορά στη σκηνή της Eurovision. Ειδικότερα, πρόκειται για την αναπαράσταση μιας ιστορικής σκηνής με ζωντανά ακίνητα πρόσωπα, με σκοπό να δίνουν την εντύπωση πίνακα ζωγραφικής.
Εντυπωσίασε η Τάμτα
Η εμφάνιση της Τάμτα λίγα λεπτά πριν τις 23:00 εντυπωσίασε. Εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας μαύρο vinyl τζάκετ και μαύρες vinyl thigh high ψηλοτάκουνες μπότες, που καλύπτουν σχεδόν όλο της το πόδι.
Ήταν πλαισιωμένη από τέσσερις χορευτές, που επίσης φορούσαν μαύρα ρούχα και μαύρα καπέλα. Στο δεύτερο ρεφρέν του τραγουδιού οι χορευτές έβγαλαν το τζάκετ που φορούσε η Τάμτα και έμεινε με ένα αστραφτερό body, με ασημί κρόσσια-κρυστάλλους.
Η εμφάνιση της Μαντόνα
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του 64ου διαγωνισμού της Eurovision, ήταν όταν, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στη σκηνή του Εκθεσιακού Κέντρου του Τελ Αβίβ ανέβηκε η Μαντόνα.
Η παγκόσμια ποπ σταρ ερμήνευσε τη διαχρονική επιτυχία της «Like a Prayer», που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορία, και το νέο της single «Future» που συμπεριλαμβάνεται στο νέο της πολυαναμενόμενο άλμπουμ με τίτλο «MADAME X», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου.
«Χαίρομαι που είμαι εδώ», δήλωσε λίγο νωρίτερα η σούπερ σταρ από το green room και απευθυνόμενοι προς τους διαγωνιζόμενους είπε: «Είστε όλοι νικητές και ο λόγος που το πιστεύω αυτό είναι διότι για να φτάσετε μέχρι εδώ δεν ήταν καθόλου εύκολο».
«Είχατε ένα όνειρο, βάλατε έναν στόχο, δουλέψατε, κάνατε πολλές θυσίες για να πετύχετε τον στόχο σας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Όλοι αυτοί που βρίσκονται εδώ μέσα είναι από όλες τις χώρες του κόσμου που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και αυτό που έχω να πω είναι πως η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους».
Η μουσική σκυταλοδρομία
Την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους ακολούθησε μία τραγουδιστική σκυταλοδρομία ανάμεσα στην Κοντσίτα Βρουστ, τον Μονς Σέλμερλοβ, την Ελένη Φουρέιρα και τον Βέρκα Σερντούσκα.
Η Κοντσίτα τραγούδησε το «Heroes», με το οποίο ο Μονς κέρδισε τον διαγωνισμό το 2015, τη σκυτάλη πήρε ο Μονς που τραγούδησε το «Fuego», η Φουρέιρα με τη σειρά της τραγούδησε «Dancing Lasha Tumbai», με το οποίο ο Βέρκα εκπροσώπησε το 2007 την Ουκρανία και τέλος ο Βέρκα είπε το «Toy», με το οποίο η Νέτα κατάφερε πέρσι να κερδίσει τον διαγωνισμό.
Στο τέλος οι τέσσερις καλλιτέχνες, μαζί με την Γκάλι Ατάρι τραγούδησαν το «Αλληλούια», με το οποίο το Ισραήλ κέρδισε την Eurovision του 1979.
Ακολούθησε η εμφάνιση της Νέτα, η οποία τραγούδησε το νέο της τραγούδι «Nana Banana».
Στον διαγωνισμό εμφανίστηκε επίσης ο γάλλος σχεδιαστής μόδας, Ζαν-Πολ Γκοτιέ, ενώ παρουσιάστηκε κι ένα βίντεο στο οποίο η ισραηλινή χολιγουντιανή σταρ Γκαλ Γκαντότ παρουσίασε τι μπορείς να κάνεις σε τρία λεπτά στο Τελ Αβίβ.
Την βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής ανακοίνωσε ο διεθνούς φήμης μέταλ κιθαρίστας Gus G.
Συνολικά 26 χώρες συμμετείχαν στον φετινό τελικό. Είκοσι που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό από τους 2 ημιτελικούς, οι «Big 5», Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία και η διοργανώτρια χώρα Ισραήλ.