Λιβύη: Οκτώ χρόνια πολιτικού χάους και συγκρούσεων σε μια διχασμένη χώρα

 
Λιβύη: Οκτώ χρόνια πολιτικού χάους και συγκρούσεων σε μια διχασμένη χώρα

Ενημερώθηκε: 07/04/19 - 23:36

Η Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν την Τρίπολη, βυθίστηκε στο χάος εδώ και οκτώ χρόνια, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Ανατροπή και θάνατος του Καντάφι

Τον Φεβρουάριο του 2011, εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης, μια κινητοποίηση που ξεκίνησε από τη Βεγγάζη πνίγεται στο αίμα. Τον Μάρτιο, ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εξαπολύει πλήγματα, με την έγκριση του ΟΗΕ.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οι αντάρτες καταλαμβάνουν το αρχηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη. Ο Καντάφι καταφεύγει στη Σύρτη, τη γενέτειρά του, όπου θα σκοτωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Τρεις ημέρες αργότερα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των ανταρτών, διακηρύσσει την "πλήρη απελευθέρωση" της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2012 το Συμβούλιο παραδίδει την εξουσία στο Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (κοινοβούλιο) που είχε εκλεγεί έναν μήνα νωρίτερα.

Οι πρεσβείες κλείνουν

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, σκοτώνονται σε επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη. Υπεύθυνη για την επίθεση θεωρείται μια τζιχαντιστική ομάδα που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Στις 23 Απριλίου 2013, δύο άνθρωποι τραυματίζονται σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τρίπολη.

Οι περισσότερες χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τις διπλωματικές αποστολές τους στη Λιβύη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις

Στις 16 Μαΐου 2014 ο Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκινά μια επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Βεγγάζη. Πολλοί αξιωματικοί που εδρεύουν στις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης εντάσσονται στην παραστρατιωτική δύναμή του, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ).

Στις 25 Ιουνίου, μετά τις εκλογές, το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο αντικαθίσταται από ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι αντι-ισλαμιστές.

Στα τέλη Αυγούστου, μετά από πολλές εβδομάδες μαχών, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, η "Φατζρ Λίμπια" ("Αυγή της Λιβυης"), καταλαμβάνει την Τρίπολη, επαναφέρει στη θέση του το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο και αναθέτει την εξουσία σε νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Θένι και το κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί τον Ιούνιο αυτοεξορίζονται στην ανατολική Λιβύη. Η χώρα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των βουλευτών υπογράφουν στο Μαρόκο μια συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σχηματίζεται έτσι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) και τον Μάρτιο του 2016 ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ καταφέρνει να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Όμως στην ανατολική Λιβύη, η παράλληλη κυβέρνηση -που στηρίζεται από τον Χάφταρ- και το κοινοβούλιο δεν τον αναγνωρίζουν.

Συναντήσεις κορυφής 

Στις 25 Ιουλίου 2017, οι Φάγεζ αλ-Σαράζ και Χαλίφα Χάφταρ, συναντώνται κοντά στο Παρίσι και δεσμεύονται να εργασθούν για να βγάλουν την χώρα από το χάος. Τον Μάιο 2018, συμφωνούν να συνεργασθούν για την οργάνωση εκλογών στο τέλος του 2018.

Ο στρατηγός Χάφταρ θα μποϊκοτάρει διεθνή διάσκεψη τον Νοέμβριο στην Ιταλία και οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν ποτέ.

Επιτυχία του Χάφταρ 

Στο τέλος του Ιουνίου 2018, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός αναλαμβάνει τον «πλήρη έλεγχο» της περιοχής που ονομάζεται «Πετρελαϊκή Ημισέληνος», στην βορειο-ανατολική Λιβύη, και καταλαμβάνει την Ντέρνα, προπύργιο των ακραίων ισλαμιστών και μοναδική πόλη του ανατολικού τμήματος που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχό του.

Τον Ιανουάριο 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ ξεκινά την κατάκτηση της νότιας Λιβύης, που καλύπτεται από έρημο και καταλαμβάνει την βασική πόλη Σέμπχα και την αλ-Σαράρα, μία από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές περιοχές της χώρας.

Επίθεση του Χάφταρ στην Τρίπολη

Στις 4 Απριλίου, ο στρατάρχης Χάφταρ εξαπολύει επίθεση εναντίον της Τρίπολης, με σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού νότια της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξεκίνησε η επίθεση του Χάφταρ

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν αφότου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που έχει την έδρα της την Τρίπολη.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει αν τα θύματα είναι άμαχοι, όμως η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός από τους γιατρούς της. Από την πλευρά του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (ANL) του Χάφταρ έκανε λόγο χθες βράδυ για 14 θανάτους μαχητών του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Άχμαντ αλ-Μεσμάρι.

Η έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία δεν εισακούσθηκε από τις εμπόλεμες πλευρές

Συνεχίσθηκαν σήμερα οι μάχες νότιας της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη, παρά την έκκληση του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας δύο ωρών για να επιτραπεί η απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών και την αποστoλή του ΟΗΕ στην Λιβύη (Manul).

«Δεν υπήρξε εκεχειρία. Αλλά πάντα ελπίζουμε για μία θετική απάντηση» των δύο αντίπαλων πλευρών, δήλωσε στο AFP ο Ζαν Αλαμ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ. «Μέχρι στιγμής, οι ομάδες μας δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην ζώνη του συγκρούσεων» ανάμεσα στις λιβυκές εμπόλεμες πλευρές, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουσάμα Αλι, εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών.