Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (2/4/2019), κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική». «Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του Πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά. «Με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ επενδύσεις και 20.000 θέσεις απασχόλησης, η Ελλάδα παίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος και «ο φίλος Αλέξης έχουμε ζητήσει από την ΕΕ να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας». «Γράφουμε συνεχώς ιστορία», είπε ο Ζάεφ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Είμαστε δυο φίλοι λαοί και με επιθυμία για ενότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως. Υπογράψαμε πολλά μνημόνια συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Το νεο σημείο διασυνοριακής διέλευσης ανάμεσα στις δυο χώρες θα συμβάλλει για περαιτέρω εγγύτητα ανάμεσα στις δυο χώρες». Στη συνέχεια δήλωσε πως το απόγευμα θα κηρύξουν την έναρξη του κοινού επιχειρηματικού φόρουμ, ενώ πρόσθεσε ότι τους πρηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη.
Τσίπρας: Καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια
«Είναι μια σημαντική στιγμή για τις δύο χώρες, σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημείωσε, με τη συνάντηση των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται «ένα καινούριο αφήγημα για τα Βαλκάνια, που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη. Θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες κι ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας» συμπλήρωσε.
«Κουβεντιάσαμε σε βάθος πώς θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και με άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία)» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας πως «το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση είναι η οικονομία». «Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας συνοδεύεται από μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, περίπου 140 επιχειρηματιών» ανέφερε.
Όπως εξήγησε, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα».
Συνεργασία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο
Στο διπλωματικό επίπεδο, κατά τον κ. Τσίπρα οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου. «Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές» ανέφερε.
Όπως σημείωσε, με τον Ζόραν Ζάεφ συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με τη Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.
Στον διπλωματικό τομέα, ιδρύουμε Πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. ????
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR)
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία, οι στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ψηφιακής τεχνολογίας. Μιλήσαμε για την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον αμυντικό τομέα, η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπουργών Άμυνας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας. ????
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR)
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, υπογράφουν, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες, συνοριακής διόδου, η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.
«Είναι σαφές ότι εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σήμερα κλείνουν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για ιστορικά κι εκπαιδευτικά θέματα, «που είναι πολύ κρίσιμα γιατί επηρεάζουν το πώς βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία των δύο λαών και είναι καθοριστικά για τη σχέση μας».
«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα Φραγκίσκου ότι «όσοι χτίζουν τείχη, στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά».
Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δημιουργεί αλλά επιλύει προβλήματα
«Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια πριν» είπε. Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.
«Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες, και αυτούς που διαφωνούν, και αυτούς που διαφωνούν.
Επιπλέον, παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία, η οποία θα εφαρμοστεί.
Με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ επενδύσεις και 20.000 θέσεις απασχόλησης, η Ελλάδα παίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας. ????
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR)
Ζάεφ: Θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία
«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία και η υλοποίησή της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ζόραν Ζάεφ. Όπως σημείωσε, «το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας. Όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς απο την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα. Δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ερωτηθείς για τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
«Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτο. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλους» είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας και θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της Ε.Ε.
Η επίσκεψή μας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα ιστορικό βήμα για τα Βαλκάνια αλλά και για την Ευρώπη. Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις, για να κοιτάμε μπροστά, για να χτίζουμε γέφυρες, αντί να ορθώνουμε τείχη. ????
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR)
Διαβάστε σχετικά:
Στα Σκόπια σήμερα ο Πρωθυπουργός - Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Στα Σκόπια ο Αλ. Τσίπρας με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και πολυπληθή ομάδα επιχειρηματιών