Μείον 9 μονάδες του ΑΕΠ, 57 δισεκατομμύρια ευρώ, 600.000 θέσεις απασχόλησης... Καθώς το Brexit πλησιάζει, οι οικονομολόγοι ζεσταίνουν τα κομπιουτεράκια τους για να μετρήσουν τις επιπτώσεις μίας εξόδου «άνευ συμφωνίας». Μία πολύ θεωρητική άσκηση, ελλείψει βεβαιότητας για την μορφή που θα πάρει το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή.
Πρέπει να προβλεφθεί μία οικονομική καταστροφή, με βαριές συνέπειες για την απασχόληση; Ή μήπως το σοκ θα είναι πιο περιορισμένο, με χρονική κλιμάκωση; Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί οργανισμοί έρευνας επιδίδονται στην άσκηση της αριθμητικής αποτίμησης, με αστρονομικά, ορισμένες φορές, αποτελέσματα.
Αύξηση δασμών, κρίση συναλλάγματος και μείωση παραγωγικότητας: σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαρτίου, το ινστιτούτο Bertelsmann αποτίμησε σε 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος ενός «Brexit άνευ» συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισεκατομμύρια το κόστος ενός τέτοιου διαζυγίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Μακροπρόθεσμα, ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα αλμυρός. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να ακρωτηριασθεί κατά 6% σε σχέση με αυτό που θα ήταν χωρίς το Brexit . Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η απώλεια μπορεί να φθάσει μέχρι το 9% σε βάθος 15ετίας.
Στον τομέα της απασχόλησης, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικότερες. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο IWH, 612.000 θέσεις εργασίας στον κόσμο θα απειληθούν σε περίπτωση «εξόδου άνευ». Και σύμφωνα με την S&P, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανεργία θα εκτιναχθεί από το 4,1% στο 7,4%.
Ο ορυμαγδός αυτός των ανησυχητικών αριθμών πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή. «Υπάρχουν πολλές μορφές "εξόδου άνευ", πράγμα που εξηγεί τη ποικιλία των εκτιμήσεων», τονίζει η Κατρίν Ματιέ, του ινστιτούτου OFCE. «Για να κατασκευάσουμε σενάρια, βασιζόμαστε σε υποθέσεις, που πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή».