ΝΔ: Προσπάθεια να κλείσει το εσωκομματικό ρήγμα που άνοιξε ο Νίκος Δένδιας

 
ΝΔ: Προσπάθεια να κλείσει το εσωκομματικό ρήγμα που άνοιξε ο Νίκος Δένδιας

Ενημερώθηκε: 29/01/19 - 11:47

Προσπάθεια να κλείσει όπως-όπως το εσωκομματικό ρήγμα που άνοιξε ο Νίκος Δένδιας με τις δηλώσεις του, στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, επιχειρεί η Πειραιώς. Στην αναφορά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε επί της ουσίας, ότι η ΝΔ είναι κομμένη στα δυο και ότι, αν και θεωρεί ότι την κεντροδεξιά πτέρυγα κυρίαρχη στο κόμμα, προειδοποιεί ότι, αν επικρατήσουν οι «εθνικιστές και οι λαϊκιστές» – ποιους συναδέλφους του στη ΝΔ εννοεί άραγε- το κόμμα θα πάει στο.. 18%. Δηλαδή, το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Η επιλογή της στιγμής, αλλά και η αναφορά στο ιστορικό χαμηλό της ΝΔ επί Σαμαρά στις πρώτες εκλογές του 2012, ερμηνεύθηκε ως ξεκάθαρη αιχμή προς τους Σαμαρικούς, αλλά και σε μια προσπάθεια του ίδιου να δηλώσει την παρουσία ως «δελφίνου» χωρίς να βάλει -σε πρώτη φάση- ευθέως απέναντί του τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βέβαια, στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, φρόντισαν να τονίσουν στους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, ότι πραγματικός στόχος του Νίκου Δένδια είναι η καρέκλα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φρόντισαν, μάλιστα, να τους θυμίσουν, πως «πούλησε» ο Δένδιας τον Σαμαρά το 2015, τον οποίο, όπως είπαν, ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε ευεργετήσει πολιτικά, όσο κανέναν άλλο, την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Πάντως οι διαστάσεις, που πήραν οι δηλώσεις του κ. Δένδια, προκάλεσαν την οργή των συνεργατών τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αντώνη Σαμαρά. Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει, σ' αυτή τη φάση, να δοθεί συνέχεια, καθώς αυτό θα βοηθούσε την κυβερνητική προπαγάνδα.

Έτσι η Μαρία Σπυράκη μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες προσπάθησε να κλείσει το θέμα λέγοντας πως «είναι σαφές ότι η ΝΔ στην υπόθεση της συζήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών πήγε συντεταγμένη με στέρεη επιχειρηματολογία και ψήφισε κατά και αυτό το μήνυμα είναι καθαρό. Επαναφέρω τα όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης σε εκείνη τη συζήτηση, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και πίσω από την άποψη του στοιχήθηκε η ΝΔ και σε σχέση με το μείζον αυτό θέμα και συνολικά. Άλλη συζήτηση δεν είναι ώρα να κάνουμε».

Διευκρινιστικές δηλώσεις όμως υποχρεώθηκε να κάνει και ο Νίκος Δένδιας. Προφανώς σε συνεννόηση με το Μοσχάτο είπε ότι «ΝΔ είναι παράταξη που ιστορικά επεκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε. Εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό, επαναλαμβάνω ότι είναι ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Τα λοιπά εκ του πονηρού...».

Διαβάστε ακόμα: Επιχείρηση να εμφανιστεί ο Νίκος Δένδιας ως «αντί-Κυριάκος»

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν, ότι βιασύνη του Νίκου Δένδια να κάνει εμφανή -σε αυτή τη φάση- την παρουσία του ως «δελφίνου» και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν τον υποχρέωσαν να αλλάξει στρατηγική. Έτσι, έκλεισε άρον-άρον το ρήγμα, που πήγε να προκληθεί, με τον Πρόεδρο της ΝΔ, άνοιξε, ξανά, «μέτωπο» με τον Άντωνη Σαμαρά (και κατ' επέκταση με τον Άδωνι Γεωργιάδη) και βέβαια περιμένει στην «γωνία» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρώτο «στραβοπάτημά» του. Πότε θα είναι αυτό; Αν μέχρι τις εκλογές δεν κάνει κάποιο σοβαρό λάθος ο Πρόεδρος της ΝΔ, μετά τις εκλογές θα εκδηλώσει την επίθεσή του ο Δένδιας, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία!

Μέχρι τότε η νέα στρατηγική του Νίκου Δένδια αποτυπώνεται στην δήλωσή του ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «τους βολεύει να λένε ότι δεν είμαστε αυτό που είμαστε, να μας περιγράφουν σαν κάτι άλλο, σαν ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές. Εμείς δεν είμαστε αυτό το πράγμα. Ούτε με τον παρόντα αρχηγό ούτε διαχρονικά ήμασταν αυτό το πράγμα».

Πάντως όπως εκτιμάται, στην Πειραιώς έχουν αντιληφθεί την σκοπιμότητα της αλλαγής της στρατηγικής του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, θεωρούν ότι -σ' αυτή τη φάση- μια τέτοια στρατηγική εξυπηρετεί τον Πρόεδρο της ΝΔ, καθώς εάν οι κύριοι Σαμαράς και Γεωργιάδης θεωρούνται χρήσιμοι για να απευθύνονται στη σκληρή δεξιά, κάποιος πρέπει να απευθυνθεί και στην κεντροδεξιά.