Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης με τον οποίο συνέκρινε ο Μητσοτάκης τον ναύαρχο Αποστολάκη

 
Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης με τον οποίο συνέκρινε ο Μητσοτάκης τον ναύαρχο Αποστολάκη

Ενημερώθηκε: 15/01/19 - 18:43

Ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης, υπουργός της Χούντας και πρωτεργάτης της Απριλιανής δικτατορίας βρέθηκε ξαφνικά σήμερα στο επίκεντρο στη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία συνέκρινε τον νεκρό πραξικοπηματία με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Ποιος ήταν όμως ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης:

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Σχολή πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη σχολή πολέμου του ΝΑΤΟ. Στις 5 Αυγούστου 1931 αποφοίτησε από την ΣΣΕ, με τον βαθμό του ανθυπίλαρχου.

Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41, καθώς και στον αγώνα εναντίον των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941, όπου και τραυματίστηκε. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της Οργάνωσης «ΟΜΗΡΟΣ». Διετέλεσε διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έντονες αντιδράσεις για την επίθεση Μητσοτάκη στον Ευάγγελο Αποστολάκη

Κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ. Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικης κυβερνήσεως Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Δεν μετείχε στην νέα κυβέρνηση, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που σχηματίστηκε μετά την αποτυχία της κίνησης της 13 Δεκεμβρίου επειδή θεωρήθηκε ότι είχε επιδείξει καιροσκοπική στάση και δεν τάχθηκε από την αρχή με το πλευρό της Χούντας.

Όταν εκδηλώθηκε η κίνηση του Βασιλιά έτυχε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τον Αύγουστο του 1975 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία και στάση, λόγω συμμετοχής του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πέθανε το 1996, σε ηλικία 87 ετών.