Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (εφόσον πραγματοποιηθεί) και η προαναγγελθείσα συνάντηση των Τσίπρα - Καμμένου το απόγευμα, μετά την αναχώρηση της Άγκ. Μέρκελ πιθανότατα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και να δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις. Ακόμη και σε ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το πλαίσιο της συνάντησης έχει καθοριστεί τόσο από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Open όσο και από τις συνεχείς δηλώσεις και tweet του Π. Καμμένου τις τελευταίες ημέρες.
Ερωτηθείς ο για το αν ο Πάνος Καμμένος άρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην Ελληνική Βουλή, απάντησε πως σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Όπως είπε με νόημα «πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω» και συνέχισε απαντώντας στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος: «Τότε θα μετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» τόνισε εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη» και δεν θα υπηρετήσει επί της ουσίας το σχέδιο Μητσοτάκη.
Από την άλλη, την Πέμπτη το πρωί κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και με την συμμετοχή των αρχηγών των όλων των «Όπλων» ο κ. Καμμένος φέρεται να είπε στους αρχηγούς «είναι η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός» προσθέτοντας ότι θα κάνει αυτό που πρέπει.
Φυσικά η συγκεκριμένη δήλωση σημαίνει ότι η απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση είναι δεδομένη και το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα φαίνεται πλέον να εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία ως προς αυτό το κομμάτι.
Όμως στην περίπτωση του Π. Καμμένου, όπως έχει δείξει το παρελθόν, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πολλοί διατηρούν επιφυλάξεις για τις τελικές αποφάσεις που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (13:00) και στην κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τοσουνίδης: Αυτό θα πουν Τσίπρας-Καμμένος
Τη θέση Καμμένου στο ραντεβού της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε στον news247 στους 88,6 ο Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Ο Πρωθυπουργός είχε δώσει χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά συντόμευσε τους χρόνους. Αυτη η συντόμευση χρόνου πρέπει να συζητηθεί μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ.
Χαρακτήρισε δεδομένη την αποχώρηση Καμμένου και θεώρησε ότι αυτό πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι των ΑΝΕΛ καθώς με απόφαση Καμμένου μπήκαν στην κυβέρνηση. » Η συνύπαρξη και συγκυβέρνηση ορίζεται και από τους δύο μετέχοντες δεν είναι μοναδική ευθύνη και βάρος των ΑΝΕΛ» πρόσθεσε και είπε ότι η Κ.Ο του κόμματος θα συνεδριάσει στη μία πριν το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου.
Κομματική πειθαρχία ή ελευθερία κινήσεων στους ΑΝΕΛ;
Δεν αποκλείεται ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να δώσει την ελευθερία των κινήσεων στους βουλευτές τους ώστε να την στηρίξουν μη επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία!
Μήνυμα άρσης της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση έστειλε πάντως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, μια μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και το μήνυμα που ο ίδιος απηύθυνε στον Πάνο Καμμένο ενόψει του κρίσιμου τετ-α-τετ τους. «Βεβαίως θα ψηφίσουμε «κατά», γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης.
Αυτή τη στιγμή μια αντίθετη προς την κομματική γραμμή έχει εκφραστεί, αυτή του Παπαχριστόπουλου» προσθέτοντας στην ερώτηση αν εννοεί ότι οι υπόλοιποι βουλευτές θα συνταχθούν με τη γραμμή Καμμένου ότι «αυτό λέω πως οι υπόλοιποι βουλευτές θα ακολουθήσου την κομματική γραμμή».
Όμως, δεν είναι μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που διαφοροποιείται από τις θέσεις Καμμένου. Και οι κκ Κουντουρά, Ζουράρις και Κόκκαλης δεν συμφωνούν με τις επιλογές του.
To σενάριο για ψήφο εμπιστοσύνης το Σαββατοκύριακο
Αν ο Π. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του, τις αμέσως επόμενες ώρες- και το πιθανότερο το Σαββατοκύριακο- ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές.
Σ’ αυτή την περίπτωση τα ενδεχόμενα θα είναι δύο:
-- Είτε ο Αλ. Τσίπρας θα εξασφαλίσει τους 151, θα υπάρξει δηλαδή ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα... διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ και θα ακολουθήσει μίνι ανασχηματισμό.
-- Είτε ο Τσίπρας δεν θα εξασφαλίσει τους 151 και θα οδηγήσει – όπως ο ίδιος είπε- τη χώρα συντεταγμένα σε εθνικές εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Από την κυβέρνηση, από καιρό τώρα διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για κάθε ψηφοφορία, ψήφος εμπιστοσύνης και Συμφωνία των Πρεσπών. Το ερώτημα είναι ποιοι βουλευτές θα δώσουν την πλειοψηφία, με δεδομένο ότι ο Ι. Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων, που θεωρούνταν ενας εξ αυτών, χτες μόλις δήλωσε ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση που αυτή ζητηθεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη φαίνεται ότι στηρίζεται στην ψήφο των τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ (Παπαχρηστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκαλης) και της κ. Παπακώστα. Μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχηματίζεται ο αριθμός 150. Λείπει ένας βουλευτής για την απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνη δεδομε΄νη πρέπει να θεωρεί η ψήφος του κ. Δανέλλη από το Ποτάμι και κανείς δεν αποκλείει και άλλες εκπλήξεις.