Στην αντεπίθεση πέρασε ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος επιμένει ότι οι δραστηριότητες του ήταν νόμιμες και αρνείται τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο χρυσού όπως κατηγορείται.
Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις επιχειρηματίας ζητάει μέσω του δικηγόρου του , την «κατ' αντιπαράσταση» εξέτασή του με τον Τούρκο που φέρεται ως «συναρχηγός» του κυκλώματος, ενώ ζητάει επίσης τον διορισμό πραγματογνώμονα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεκαοκτώ κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν πριν το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Εχθές η ανακριτική διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Συνολικά απολογήθηκαν 16 κατηγορούμενοι, από τους οποίους τέσσερις κρίθηκαν προφυλακιστέοι και 12 αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν είναι ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, υπήκοος Τουρκίας συριακής καταγωγής, ο οποίος κατά την απολογία του υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών.
Αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του γνωστού ενεχυροδανειστή.
Ο φερόμενος ως δεύτερος συναρχηγός, διάσημος ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή.
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος και ξάδερφος του πρώτου. Και αυτός κατέθεσε ότι βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα και ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.
Οι άλλοι δύο προφυλακιστέοι είχαν το ρόλο του γυρολόγου και του συνοδού του χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Όπως επισημαίνει στην αίτηση που κατέθεσε στην ανακρίτρια διαφθοράς δια του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, με τον συγκατηγορούμενο του έχει συνεργαστεί «στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα».
Παράλληλα, ο γνωστός ενεχυροδανειστής ζητάει πριν απολογηθεί αύριο το πρωί η ανακρίτρια διαφθοράς να διορίσει και να εξετάσει, πραγματογνώμονα, ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού «προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται».
Αναλυτικά όλη η αίτηση του Ριχάρδου
«Είμαι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχω δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν νόμιμα με άδειες και χρηματοδοτούνται μέσω της νόμιμης αποκλειστικά εξαγωγής χρυσού, εν αντιθέσει με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, η δραστηριότητα των οποίων είναι διαφορετική και οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους φέρονται ότι έχουν επιλέξει την φοροδιαφυγή και την παράνομη εξαγωγή χρυσού.
Η δική μου επιχειρηματικότητα είναι απόλυτα διαφανής και καταβάλλω ανελλιπώς όλες τις υπέρογκες φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες επιβαρύνσεις, που αυτή συνεπάγεται, στο ελληνικό κράτος, βάσει και του ιδιαίτερα υψηλού, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τζίρου που επιτυγχάνω ετησίως, στη δε επιτυχημένη αυτή επιχειρηματική μου πορεία έχει συμβάλει σημαντικά η διαφημιστική προβολή που έχω επιλέξει για την προώθηση της δουλειάς μου μέσω των μέσω μαζικής ενημέρωσης, καθιστώντας με έτσι γνωστό και προσιτό στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Από την άλλη μεριά, η επιληφθείσα αστυνομική αρχή με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και την διασημότητά μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου Albouzan Ismail στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα.
Η αστυνομική αρχή για να επιτύχει τον σχηματισμό δικογραφίας λαθρεμπορίας με εμένα ως δήθεν ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, αφού δεν απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συνεργαστεί με τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά απευθύνθηκε σκόπιμα σε έναν ανήθικο, άσχετο με το αντικείμενο της υπόθεσης, εκτελωνιστή – φίλο αστυνομικών, ονόματι Μιχαήλ Σπυριδάκος, κι αυτό γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το «show» που στήθηκε.
Η αστυνομική αρχή δεν απευθύνθηκε ούτε σε Εισαγγελέα πριν σχηματίσει και διαβιβάσει περαιτέρω την δικογραφία για τον διορισμό πραγματογνώμονα από τον πίνακα πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών, ειδικό για τα θέματα της λαθρεμπορίας, δεδομένου ότι ο Τελωνειακός Κώδικας απαιτεί για την θεμελίωση του εν λόγω αδικήματος της εξής διαδικασία:
Να καταληφθούν και να κατασχεθούν συγκεκριμένα λαθρεμπορεύματα, κατ’ άρθρο 164 του Τελωνειακού Κώδικα, τα οποία εν συνεχεία πρέπει να παραδοθούν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατ’ άρθρο 167 του Τελωνειακού Κώδικα και ακολούθως να συνταχθεί έκθεση προσδιορισμού οφειλόμενων φόρων και δασμών από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας τελωνειακής αρχής κατά το άρθρο 169 του Τελωνειακού Κώδικα.
Εν προκειμένω, τίποτα από όλα αυτά δεν έλαβε χώρα, αλλά αυθαίρετα εντελώς αναφέρεται από την αστυνομική αρχή, με βάση συνομιλίες, ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ ως δήθεν κέρδος που αποκόμισε η φερόμενη εγκληματική οργάνωση από την παράνομη εξαγωγή χρυσού και ένα οφειλόμενο δήθεν επ’ αυτού του ποσού Φ.Π.Α. 24%, ήτοι περίπου 720.000 ευρώ, ΕΝΩ στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση (άρθρο 2 παρ. 1 και 24 παρ. 1α Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από την φερόμενη παράνομη εξαγωγή χρυσού, και άρα δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας.
Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το Υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων.
Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι Εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε Εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο που επιβάλλουν την σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού.
Δεδομένου ότι δεν φέρω καμία ευθύνη, λόγω της γνωριμίας μου και της συνεργασίας μου επί νομίμων μόνο εξαγωγών χρυσού με τον Σύριο συγκατηγορούμενό μου, Albouzan Ismail, χρησιμοποιώντας τον σε διεκπεραιωτικές κυρίως δουλειές, αν αυτός θέλησε να κάνει παρανομίες, ο οποίος μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα απολογήθηκε για μόλις ένα τέταρτο της ώρας και δεν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, κι επειδή νιώθω ανασφαλής από τον τρόπο που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται η υπόθεση, αν έχετε αμφιβολία ότι είμαι άσχετος με τον Albouzan Ismail, ή και με οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο σε παράνομες εξαγωγές πρόσωπο, βάσει του διαβιβαστικού της αστυνομίας που βασίστηκε σε εντελώς αυθαίρετες εκτιμήσεις δίχως καμία πραγματική αιτιολόγηση, ΑΙΤΟΥΜΑΙ όπως:
Α) προβείτε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μου μαζί τους, και,
Β) προτού απολογηθώ, για την οποία απολογία μου δεν προβάλω καμία αντίρρηση ακόμα και μετά την πάροδο του πενθημέρου της κράτησής μου, διορίσετε και εξετάσετε πραγματογνώμονα (εντός της αυριανής ημέρας), ήτοι ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται.
Παρακαλώ θερμά, όπως ικανοποιήσετε τα παραπάνω απολύτως εύλογα αιτήματά μου, διότι είναι άδικο να καταστραφούν όλα τα καταστήματα που διατηρώ και λειτουργώ με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή που εγώ έχω ήδη καταστραφεί ηθικά».
Λαθρεμπορία Χρυσού:Αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα νεύρα του Ριχάρδου - Άλλοι 18 απολογούνται σήμερα
Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλοείχε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ενεχειροδανειστής Ριχάρδο, προέκυψε και η εμπλοκή ενός συναδέλφου τους.
Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν ο άνθρωπος που είχε ο κατηγορούμενος Ριχάρδος για να τον ενημερώνει για τις κινήσεις της Αστυνομίας.
Αξιωµατικός της Αστυνοµίας, που ήταν επικεφαλής των ερευνών, «κατακεραύνωσε» στην κατάθεσή του συνάδελφό του ο οποίος τους τελευταίους µήνες υπηρετούσε στην ομάδα ασφαλείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Οπως χαρακτηριστικά γράφει ο αξιωµατικός, είχε στηθεί πριν από λίγο καιρό ολόκληρη επιχείρηση µε τη συµµετοχή εκατοντάδων αστυνοµικών για τη σύλληψη των «εγκεφάλων», η οποία ωστόσο µαταιώθηκε διότι ο συνάδελφός του «µιλούσε» στον Ριχάρδο.
Η σχέση που είχε ο αστυνομικός με τον Ριχάρδο περιγράφεται από τις συνοµιλίες που περιέχονται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, τις οποίες αποκαλύπτει το «Έθνος».
Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα νεύρα του Ριχάρδου
Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., όπου ο εκνευρισμένος Ριχάρδος επιπλήττει τον αστυνοµικό και τον απειλεί µε «απόλυση» επειδή δεν τον ενηµέρωσε όσο έγκαιρα θα έπρεπε.
Ριχάρδος: Καλησπέρα, έχω στεναχωρηθεί. Μου λέει ο … ότι ήξερες κάτι για εµένα και δεν µου είπες τίποτα και µάλλον θα τελειώσουµε τη συνεργασία µας, να ξέρεις.
Αστυνοµικός: Αυτά δεν λέγονται από το τηλέφωνο.
Ριχάρδος: Τι δεν λέγονται; ∆ηλαδή να σε κάνω τι εάν δεν µε ενηµερώνεις για κάτι; Αρα πρέπει να βρεις µια δουλίτσα άλλη, να σταµατήσουµε.
Αστυνοµικός: Σήµερα το έµαθα και κατευθείαν µόλις το έµαθα πήρα τον…
Ριχάρδος: Ναι, τι έµαθες; Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.
Αστυνοµικός: Ωραία. Αυτό που ήταν το έχω πει ήδη στον … Εγώ θέλω να βρεθούµε σήµερα το βράδυ και να τα πούµε από κοντά.
Ριχάρδος: Να βρεθούµε τι; Εγώ δηλαδή είµαι ο µ…ς και δεν µε ενηµερώνεις; Τι να σε κάνω εάν δεν µε ενηµερώνεις σε τέτοια, ρε συ;
Αστυνοµικός: Είπα στον … και πιστεύω να σου εξήγησε ο …
Ριχάρδος: Τι να µου εξήγησε; Εγώ (…) έχω µείνει δυσαρεστηµένος να ξέρεις και µάλλον διακόπτεται η συνεργασία µας.
Αστυνοµικός: Όπως θέλεις.
Ριχάρδος: ∆ηλαδή, κάτσε. Οταν δεν έρχεσαι και γράφεις στα α@@@ια σου ένα τέτοιο συµβάν και ούτε καν έρχεσαι να µου πεις τι έχει γίνει…
Αστυνοµικός: Εεε, γιατί το γράφω στα α@@@ια, έτσι πιστεύεις;
Ριχάρδος: Αυτό βλέπω. Οταν δεν έρχεσαι να µε ενηµερώσεις, να µε ενηµερώσεις τι είναι αυτό που συµβαίνει. ∆εν είναι σοβαρό αυτό;
Αστυνοµικός: Και σου λέω και πάλι, δεν µπορώ να σου πω κάτι από το τηλέφωνο.
Ριχάρδος: Εσύ δεν έπρεπε να έχεις έρθει να µε βρεις και να µου πεις τι συµβαίνει; Αυτό δεν είναι το σωστό;
Αστυνοµικός: Ναι, αλλά σου λέω και πάλι. ∆εν µπορώ να σου πω τώρα κάτι από το τηλέφωνο. ∆εν ξέρω εάν µε καταλαβαίνεις.
Ριχάρδος: Να σου πω κάτι; Επρεπε να έχεις έρθει να µου πεις τι συµβαίνει και τι σου είπαν. ∆εν ήρθες να µου πεις τίποτα.
Αστυνοµικός: Εγώ είπα στον … και πιστεύω να σου έχει πει για σήµερα για να τα πούµε.