Στην κόψη του ξυραφιού η Τερέζα Μέι υπό τον φόβο και άλλων παραιτήσεων

 
Με τέσσερις ήδη παραιτήσεις, η Τερέζα Μέι βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση-Το τελεσίγραφο της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 15/11/18 - 16:31

Με τέσσερις ήδη παραιτήσεις, η Τερέζα Μέι βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ωρες και παρά τον γενικευμένο εφησυχασμό, ότι δεν θα υπήρχαν παραιτήσεις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού υπήρξαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απανωτές αποχωρήσεις και ίσως έπεται συνέχεια.

Τελεσίγραφο Μέι

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπαθεί να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες,

Το τελεσίγραφο της Τερέζα Μέι είναι σαφές προς το κοινοβούλιο: Ή υποστηρίζει την δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Οι τέσσερις ηχηρές παραιτήσεις

Την αρχή έκανε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα που παραιτήθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και η παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Λίγο αργότερα έφτασε και η τρίτη παραίτηση, καθώς και η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Στη συνέχεια ακολούθησε και η παραίτηση της Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργού για το Brexit.

«Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Κι άλλοι υπουργοί αντιδρούν

Σύμφωνα με το Sky News, τουλάχιστον δέκα υπουργοί εξέφρασαν ανοιχτά και έντονα την αντίθεσή τους στο σχέδιο για το Brexit που παρουσίασε η Τερέζα Μέι.

Ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο της πρωθυπουργού ήταν επίσης ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον και ο υπουργός Εσωτερικών Σαΐντ Τζαβίντ.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου

Την ίδια στιγμή,ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου προκειμένου να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09.30» τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή που έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογράμμιζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.