Μία στις 14 γυναίκες και ένας στους 10 άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές ορμές τους, υποστηρίζουν σε δημοσίευμα του αμερικανικού ιατρικού περιοδικού «JAMA Network Open» ερευνητές του τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη.
Αφορμή για τρην έρευνα το ζήτημα του κατά πόσο ο σεξουαλικός εθισμός αποτελεί έναν πραγματικό εθισμό ή συνιστά απλώς μία διαταραχή των ορμών.
Το θέμα αυτό, σημειωθεί ότι διχάζει εδώ και αρκετό καιρό την ιατρική κοινότητα χωρίς οι εκπρόσωποί της να έχουν δώσει μία σαφή κατεύθυνση.
Αυτό που μοιάζει να… παγιοποιείται είναι αφενός η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η αποκαλούμενη «διαταραχή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς» αφετέρου ποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να συνεπάγεται για τον περίγυρο αλλά και τον ίδιο το πάσχοντα.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή μία δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» την οποία υπογράφουν οι ερευνητές του τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, με επικεφαλής την κλινική ψυχολόγο δρα Τζάνα Ντίκενσον.
Τι συμπεραίνεται στην εν λόγω επιστημονική έρευνα είναι ότι 1 στους 10 άνδρες (10%) των ανδρών και 1 στις 14 γυναίκες (7%) έχουν δυσκολία να ελέγξουν τις σεξουαλικές ορμές τους, εμφανίζοντας ενδείξεις της «διαταραχής καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς». Το αποτέλεσμα προέκυψε έπειτα από την εξέταση ενός στατιστικά αντιπροσωπευτικού εθνικού δείγματος από 2.325 άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ που αφορούσαν την σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία τους.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσότα βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι οι ερωτηθέντες, άνδρες και γυναίκες, απάντησαν –κατά μέσο όρο– σε ποσοστό 8,6% ότι παρουσίαζαν τα σχετικά συμπτώματα της «διαταραχής καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς». Και η έκπληξή τους αφορά το ύψος του ποσοστού καθώς πριν από το ξεκίνημα της έρευνας οι επιστήμονες ανέμεναν ότι οι εξεταζόμενοι που θα πληρούσαν τα κριτήρια ύπαρξης της σεξουαλικής διαταραχής θα κυμαίνονταν ποσοστιαία μεταξύ του 1% και του 6%.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν, επίσης, και από το γεγονός ότι η διαφορά εμφάνισης της διαταραχής μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρή, καταρρίπτοντας τον… αστικό μύθο που ήθελε τις καταναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές να αποτελούν ανδρικό «προνόμιο».
«Όπως δείχνει η νέα μελέτη, οι γυναίκες επίσης βιώνουν δυσκολία να ελέγξουν τις σεξουαλικές ορμές και συμπεριφορές τους», δήλωσε σχετικά η κλινική ψυχολόγος δρ Τζάνα Ντίκενσον και εξήγησε ότι οι συμπεριφορές αυτού του είδους εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία. Σύμφωνα με την δρα Ντίκενσον «μερικοί άνθρωποι μπορεί να αυνανίζονται υπερβολικά, πράγμα που επιφέρει δυσκολίες ακόμη και στην ικανότητά τους να εργάζονται ή κάποιος άλλος μπορεί να πληρώνει για σεξ τόσο πολύ, που τελικά καταστρέφεται οικονομικά» .
Η Αμερικανίδα ψυχολόγος πρόσθεσε ότι «όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και υπάρχει μια ιατρική κατηγορία γι’ αυτό το πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η δικαιολογημένη η συμπεριφορά του. Η υπερσεξουαλικότητα και η έλλειψη συναίνεσης για σεξ είναι δύο διαφορετικά ζητήματα».