«Πυρ ομαδόν» ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για Plan B (μικρό ΝΑΤΟ) και βάσεις

 
«Πυρ ορυμαγδόν» ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για Plan B (μικρό ΝΑΤΟ) και βάσεις

Ενημερώθηκε: 12/10/18 - 11:00

Αδιανόητη εικόνα για κυβέρνηση όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά τα όσα είπε και τον τρόπο που λειτούργησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Το «Plan B» για το Σκοπιανό - τη δημιουργία ενός μικρού ΝΑΤΟ στην περιοχή - και την πρόσκληση στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν τρεις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο.

Άμεσα χτες του απάντησαν το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σήμερα οι απαντήσεις κορυφαίων στελεχών μοιάζουν με ομοβροντία. Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κυρίτσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του υπουργού Εθνική Αμυνας.

Ταυτόχρονα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος είναι στα «κάγκελα», ζητώντας την αποπομπή του.

Η επίσκεψη Καμμένου και οι προτάσεις του

Η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον, ήταν επίσημη κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του. Ο υπουργός Άμυνας, μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας την πολιτική της.Όμως ο υπουργός εξέφρασε … προσωπικές απόψεις», όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση (στην οποία μετέχει ο κ. Καμμένος) επιμένει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι αμετακίνητος στόχος της είναι η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ευχή αλλά και την βεβαιότητα ότι ο Ζάεφ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυψαν στην χώρα του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Άμυνας, παρουσίασε εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό. Φέρεται να μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

ο κ. Καμμένος, όχι μόνο δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών ότι η συμφωνία, με την οποία αυτός διαφωνεί κάθετα και δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί στην ελληνική Βουλή, δεν θα προχωρήσει στα Σκόπια, αλλά παρουσίασε και «ανέλυσε» στους συμμάχους οικοδεσπότες του, ένα… δικό του σχέδιο, ένα «Plan B», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, χωρίς να αγγίζει το θέμα του ονόματος, και τα δυτικά (και κυρίως ΝΑΤΟΙκά) γεωπολιτικά συμφέροντα θα διασφαλίζει στα Βαλκάνια «με τρόπο που θα τα θωρακίζει από την ρωσική διείσδυση…», αλλά και θα εγγυάται την σταθερότητα στα Σκόπια!

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρα

Μια πρωτοβουλία λίγο καιρό μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσδίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία συμφωνήθηκε «να πέσουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση των πολιτικών τους στο Μακεδονικό, αλλά και γενικότερα στις (εμφανιζόμενες ως…) τεταμένες σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, παραβιάσθηκε χθες εκκωφαντικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Η παρέμβαση μάλιστα του κ. Καμμένου έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μόσχα και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι οι ΑΝΕΛ είναι σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και την επίσημη κυβερνητική πολιτική, ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Καμμένου, Θανάσης Τοσουνίδης άφηνε την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εάν και όταν έλθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε, φυσικά, θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος πρότεινε ανοικτά και επίσημα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις, να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις, εκτός της Σούδας, και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα και στην Κάρπαθο!

 Η κυβερνητική αντίδραση

Η πρώτη αντίδραση με το που έγιναν γνωστές οι… πρωτοβουλίες Καμμένου εκπορεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, κύκλοι του οποίου σημείωσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Ο κ. Κοτζιάς, δεν έκανε καμιά δήλωση. Αντ’ αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με ελαφρώς ειρωνικό ύφος: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών

Αντιδράσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ρωτήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Οι δυο υπουργοί κράτησαν αποστάσεις. «Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, αρνούμενος να σχολιάσει. Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, συμπλήρωσε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα».

«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον «News24/7».

«Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο».

Το «γάντι» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ρίχνει ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Σχολιάζοντας τα όσα έχει πει και προτείνει στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ ειδικά για το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων, ο Πάνος Ρήγας «συνιστά» σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε, ενώ στο θέμα της Συμφωνίας τονίζει ότι «η Συμφωνία (των Πρεσπών) θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει».

Κατά τον Νίκο Ξυδάκη, οι προτάσεις Καμμένου «ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Έχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Πάνο Καμμένο ότι «προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις».

«Πρόβλημα» και «ενοχλητικό» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης.

«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές» είπε ο κ. Κυρίτσης.

Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί μια μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή» πρόσθεσε.

«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση» είπε σε άλλο σημεί της συνέντευξή τους στο RealFM αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι περίεργο, δείτε Γερμανία με Μέρκελ και Ζέεχοφερ και Αγγλία με την Μέι και τον Τζόσον, απλά είναι ενοχλητικό».

Κατά τον κ. Κυρίτση «δεν αλλάζει ουσιωδώς η πολιτική που ασκείται. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να φτάσει στη συνταγματική προθεσμία για να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματός της, ο δεύτερος στόχος είναι να φτάσουν στη δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα. Υποθέτω ότι ο κ. Καμμένος δεν αφίσταται του στόχου αυτού».

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αντέδρασε στις δηλώσεις Καμμένου λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες Βάσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».

Στα κάγκελα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος

Ο αντίκτυπος και οι αντιδράσεις αοποτυπώνονται στα πολύ επιθετικά σημερινά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που φτάνουν στην προτροπή της κυβέρνησης να απαλλαγεί από τον Π. Καμμένο.

Ειδικά, μάλιστα, η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο, τόσο για το plan B που πρότεινε για Σκόπια και Βαλκάνια όσο και για τις βάσεις των ΗΠΑ σε όλη την επικράτεια.

«Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, με την προσθήκη: «Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επί λέξει ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ο Πάνος Καμμένος με όσα είπε στις ΗΠΑ», ενώ συσχετίζει τη στάση του με τη δημοσκοπική κατάρρευση των ΑΝΕΛ, ερμηνεύοντας προφανώς τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, δε, αναφέρεται πως «με τη στάση του ο Πάνος Καμμένος βλάπτει τη χώρα και εκθέτει την κυβέρνηση, καθιστώντας την ευάλωτη σε κάθε είδους επιθέσεις από την αντιπολίτευση, που δικαίως εντοπίζει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά».

ΕφΣυν

«Το Σχέδιο Β της κυβέρνησης είναι να τον διώξει»

Στο κύριο άρθρο της, μάλιστα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προτρέπει την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τον κ. Καμμένο:

«Υπάρχει «Σχέδιο B» για την κυβέρνηση; Φυσικά υπάρχει. Να απαλλαγεί πρώτα πρώτα από τον υπουργό που τορπιλίζει τόσο χοντροκομμένα τη συνοχή της. Και αν ο ίδιος δεν έχει την ευθύτητα να παραιτηθεί, ας φροντίσει ο πρωθυπουργός να του υπενθυμίσει ποιος καθορίζει την κεντρική πολιτική γραμμή της χώρας», γράφει.

Εθνος

«Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο», είναι ο τίτλος του επίσης φιλοκυβερνητικού «Έθνους», που κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης».

«Το Μαξίμου γειώνει τα σχέδια του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό και τη σύμπραξη με την ΠΓΔΜ σε αμυντικό τόξο χωρίς αλλαγή ονομασίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε στην Ουάσιγκτον και τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση υπήρξε αιφνιδιασμός. Οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ επί της ουσίας αμφισβητούν την ακολουθούμενη πολιτική», τονίζεται στην εφημερίδα.

Αυγή

Και η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το σχόλιο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».

 Η απάντηση του Π. Καμμένου

Οι επιθέσεις του φιλοκυβερνητικού Τύπου στον κυβερνητικό εταίρο δεν έμειναν αναπάντητες. Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να απαντήσει στους επικριτές του με ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Olympia που απηχεί τις απόψεις του. Μάλιστα, ο τίτλος είναι: «Αφού ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα, πείτε στον Τσίπρα να εγκαταλείψει την τριμερή με τον Σίσι».

Η απάντηση Καμμένου μέσω του Olympia.gr

Με ένα θλιβερό πρωτοσέλιδο επέλεξε να χτυπήσει τον Πάνο Καμμένο η Εφημερίδα των ΣυντακτώνΤα ίδια φυσικά γραφόντουσαν όταν ο Καμμένος «τόλμησε» να γίνει ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που επισκέφθηκε τον «δικτάτορα» Σίσι.

Τότε κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι, έπαιρναν το μέρος των… ισλαμοφασιστων του Μόρσι (!) και καταδίκαζαν τα ανοίγματα Καμμένου, χαρακτηρίζοντας τα «επικίνδυνα».

Εντέλει η κίνηση Καμμένου αποδείχθηκε η σημαντικότερη κίνηση της Ελλάδας μεταπολεμικά. Και φυσικά αγκαλιάστηκε από την κυβέρνηση.

Το να γράφονται λοιπόν τέτοια πρωτοσέλιδα την ώρα που ο Αλέξης είναι αγκαλιά με τον Σίσι, είναι το λιγότερο φαιδρό. Για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Όπως και ρεπορτάζ τύπου «Μιλήσαμε με κάποιον από την πρεσβεία στην… Αθήνα (!) και μας είπε…» όταν τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Μάτις αμέσως μετά τις δηλώσεις Καμμένου και ήταν εξαιρετικά θερμός, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ν. Βούτσης: Δεν είναι εύκολο να καταλάβω τι πρότεινε ο κ. Καμμένος

Πιο σαφής, ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο kontra channel εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους στο Σκοπιανό. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος».

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει: «Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».

ΝΔ:  Κυβερνητική σχιζοφρένεια...

«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ο υπουργός 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός 'Αμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση».

ΚΙΝΑΛ: Τον εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας;

Ο αρμόδιος του ΚΙΝ.ΑΛ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του επεσήμανε:«Σήμερα "ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές". Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;».

«Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι' αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.