Καθησυχάζει ο Κατρούγκαλος για τον κατώτερο μισθό, αλλά...

 
Καθησυχάζει ο Κατρούγκαλος για τον κατώτερο μισθό, αλλά...

Ενημερώθηκε: 12/07/16 - 06:49

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αναφορικά με το έγγραφο 21 σελίδων, με το οποίο οι δανειστές φέρονται να προκρίνουν ανατροπές στον κατώτατο μισθό και στις αμοιβές εργαζομένων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός σχολιάζοντας το υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, εν όψει της επίσημης διαπραγμάτευσης στα εργασιακά που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί τίποτε άλλο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέρα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των δύο πάγιων αιτημάτων του ΔΝΤ, που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο».

Ωστόσο, το ΔΝΤ φέρεται να ασκεί πιέσεις για να περιοριστούν και άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και βάζει στο στόχαστρο τις κατώτατες αποδοχές τις οποίες χαρακτηρίζει από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση -και συγκεκριμένα στην ενδέκατη θέση- επί συνόλου 22 κρατών – μελών της ΕΕ, που έχουν υιοθετήσει σύστημα επιβολής κατώτατου μισθού. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ΓΣΕΕ, μέσω της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα βρίσκονται στα 684 ευρώ μικτά, σχεδόν στο ένα τρίτο του ποσού στο Λουξεμβούργο με 1.923 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Ιρλανδία (2η με 1.546 ευρώ), όσο και η Ισπανία (9η με 764 ευρώ), δύο χώρες που βρέθηκαν σε καθεστώς μνημονίου, όπως η Ελλάδα, έχουν σημαντικά υψηλότερο κατώτατο μισθό.

Το ΔΝΤ δίνει βαρύτητα στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και, υπό προϋποθέσεις θα περιορίσουν την ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό πιέζει για να περιοριστούν οι κατώτατες αποδοχές, μέσω κατάργησης των τριετιών και των επιδομάτων που ακόμα μπορούν να προστεθούν σε αυτές. Με δεδομένο ότι ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι τα 586 ευρώ (για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ), στην περίπτωση που προστεθούν τρεις τριετίες, ως ανώτατο όριο, μπορεί να ανέλθει στα 761 ευρώ. Γι' αυτό και μεσοσταθμικά η Eurostat, υπολογίζει τις κατώτατες αποδοχές στη χώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες, στα 684 ευρώ. Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί διάταξη από το 2012, για ύπαρξη κατώτατου μισθού «ως μοναδιαία αξία», αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως δικαίωμα στην ύπαρξη ενός «γυμνού» τέτοιου μισθού, από τον οποίο θα απουσιάζουν τόσο οι τριετίες, όσο και τα επιδόματα. Όμως κάτι τέτοιο, δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά, που επιμένει να δηλώνει ότι το συγκεκριμένο «καυτό» θέμα» δεν θα ανοίξει στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου. Προσθέτει δε, ότι από τη συμφωνία που έχει υπάρξει, θα συζητηθούν μόνο τα θέματα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, πάντα με στόχο την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» από την υπόλοιπη ΕΕ.

Σα στοιχεία της Eurostat, όπως αναδείχθηκαν από την έκθεση της ΓΣΕΕ, δείχνουν ότι ο πιο χαμηλός κατώτατος μισθός είναι τα 215 ευρώ της Βουλγαρίας και ακολουθούν τα 233 ευρώ της Ρουμανίας. Σε απόλυτα μεγέθη ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται ως εξής: *Μεταξύ 1.467 και 1.923 ευρώ σε χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Από 618 έως 791 ευρώ υπάρχουν χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβενία (στοιχεία β' εξαμήνου 2015) και από 215 έως 431 ευρώ από τα υπόλοιπα νέα κράτη – μέλη της ΕΕ, χώρες της κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Σημιεώνεται εξάλλου ότι το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σήμερα σε συνάντηση, τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.