Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο Iταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν έναν «άξονα κατά της μετανάστευσης» που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της μετανάστευσης.
Σε συνάντηση στο Μιλάνο στις 28 Αυγούστου, ο Ορμπάν και ο Σαλβίνι δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με την Αυστρία και την Ομάδα Βίσεγκραντ – την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία – για να αντιταχθούν σε μια ομάδα χωρών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, υπό την ηγεσία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν.
Ο Ορμπάν και ο Σαλβίνι επιδιώκουν μια συντονισμένη στρατηγική πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο του 2019 για να νικήσουν το υπέρ της μετανάστευσης Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα(PES), ένα πανευρωπαϊκό κόμμα που εκπροσωπεί εθνικά σοσιαλιστικά κόμματα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να αλλάξει η πολιτική σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αντιστραφεί η μεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών θυρών της ΕΕ.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Σαλβίνι δήλωσε:
«Σήμερα ξεκινά ένα ταξίδι που θα συνεχιστεί τους ερχόμενους μήνες για μια διαφορετική Ευρώπη, για μια αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των ευρωπαϊκών πολιτικών, που θέτει στο επίκεντρο το δικαίωμα στη ζωή, την εργασία, την υγεία, την ασφάλεια, όλα αυτά που οι ευρωπαϊκές ελίτ, που χρηματοδοτούνται από τον [δισεκατομμυριούχο Ούγγρο φιλάνθρωπο Τζωρτζ] Σόρος και εκπροσωπούνται από τον Μακρόν, αρνούνται.
«Είμαστε κοντά σε ένα ιστορικό σημείο καμπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι έκπληκτος με το λήθαργο μιας πολιτικής αριστεράς που πλέον υπάρχει μόνο για να αμφισβητήσει άλλους και πιστεύει ότι το Μιλάνο δεν θα πρέπει να φιλοξενήσει τον πρόεδρο μιας ευρωπαϊκής χώρας, λες και η αριστερά έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος έχει το δικαίωμα να μιλήσει και ποιος δεν – και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν καθόλου ψήφους.
«Αυτή είναι η πρώτη από μια μακρά σειρά συναντήσεων για να αλλάξουμε το πεπρωμένο, όχι μόνο της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.»
Ο Ορμπάν πρόσθεσε:
«Ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν σύντομα και πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πλευρές στην Ευρώπη: Η μία της οποίας ηγείται ο Μακρόν και υποστηρίζει τη μαζική μετανάστευση. Ενώ η άλλη πλευρά απαρτίζεται από χώρες που θέλουν να προστατεύουν τα σύνορά τους. Η Ουγγαρία και η Ιταλία ανήκουν στη δεύτερη.
«Η Ουγγαρία έχει δείξει ότι μπορούμε να σταματήσουμε τους μετανάστες στη στεριά. Ο Σαλβίνι έχει δείξει ότι οι μετανάστες μπορούν να σταματηθούν ν στη θάλασσα. Τον ευχαριστούμε που προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης.
«Οι μετανάστες πρέπει να σταλούν πίσω στις χώρες τους. Οι Βρυξέλλες λένε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είπαν επίσης ότι ήταν αδύνατο να σταματήσουμε τους μετανάστες στην ξηρά, αλλά το κάναμε.
«Ο Σαλβίνι και εγώ, φαίνεται να μοιραζόμαστε το ίδιο πεπρωμένο. Είναι ο ήρωας μου.»
Ο Μακρόν απάντησε:
«Αν ήθελαν να με δουν ως τον κύριο αντίπαλό τους, είχαν δίκιο να το κάνουν. Είναι σαφές ότι σήμερα αναπτύσσεται μια ισχυρή αντιπολίτευση μεταξύ εθνικιστών και προοδευτικών και δεν θα δώσω το λόγο στους εθνικιστές και σε όσους υποστηρίζουν την ρητορική μίσους».
Ο Σαλβίνι αντεπετέθη:
«Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, η Γαλλία του ‘Μακρόν που πράττει ορθώς’ απέρριψε περισσότερους από 48.000 μετανάστες στα ιταλικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Αυτή είναι η ‘φιλόξενη και υποστηρικτική’ Ευρώπη για την οποία μιλάνε ο Μακρόν και οι όσοι πράττουν ορθώς;
«Αντί να δίνει μαθήματα σε άλλους, θα πρότεινα στον υποκριτή Γάλλο πρόεδρο να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά του και να υποδεχτεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που υποσχέθηκε πως θα δεχτεί.
«Η Ιταλία δεν είναι πλέον το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης. Το πάρτι για τους λαθρεμπόρους και για όσους δίνουν υποσχέσεις τελείωσε!»
Τον Ιούλιο, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ομοϊδεατών εθνικιστικών κομμάτων:
«Για να κερδίσουμε [τις ιταλικές εκλογές] έπρεπε να ενώσουμε την Ιταλία, τώρα πρέπει να ενώσουμε την Ευρώπη. Σκέφτομαι για μια ‘Ευρωπαϊκή Υπερλέγκα‘, που θα συγκεντρώνει όλα τα ελεύθερα και μοναρχικά κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τον λαό και τα σύνορά τους.»
Ο Σαλβίνι πρότεινε να συμπεριληφθούν στο δίκτυο ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κουρτς, ο ηγέτης του Ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία Γκερτ Βίλντερς, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, και ο Ορμπάν της Ουγγαρίας, μεταξύ άλλων. Είπε επίσης ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 θα πρέπει να αποτελέσουν δημοψήφισμα για μια «Ευρώπη χωρίς σύνορα» έναντι «μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της».
Ο Σαλβίνι έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μαζική μετανάστευση, κατηγορώντας την ότι έχει εγκαταλείψει την Ιταλία καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τους περισσότερους από 600.000 μετανάστες που έχουν φθάσει στη χώρα από το 2014. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από τους κανονισμούς της ΕΕ.
Σύμφωνα με έναν νόμο της ΕΕ – γνωστός ως Κανονισμός του Δουβλίνου – οι μετανάστες πρέπει να αναζητήσουν άσυλο στο κράτος μέσω του οποίου εισήλθαν για πρώτη φορά στην ΕΕ. Αυτό επιβαρύνει υπερβολικά την Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής της εγγύτητας με την Αφρική.
Η Ιταλία προσπαθεί αρκετό καιρό να αναδιαμορφώσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου, όμως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως η Ουγγαρία, αντιτάχθηκαν στην αλλαγή της συμφωνίας. Η διαφορά αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις για τη δημιουργία ενός ενωμένου άξονα κατά της μετανάστευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: τα συμφέροντα πολλών κρατών μελών της ΕΕ είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.
Παρόλο που η Ιταλία και η Ουγγαρία, για παράδειγμα, συμφωνούν ότι η μαζική μετανάστευση πρέπει να σταματήσει εντελώς, διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ. Ενώ η Ιταλία επιθυμεί να αναδιανεμηθούν οι μετανάστες σε άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία και τα κράτη του Βίσεγκραντ διαφωνούν κατηγορηματικά να δεχτούν μετανάστες.
Σε συνέντευξη του στην τσεχική εφημερίδα DNES, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, πριν από την επίσκεψή του στη Ρώμη στις 28 Αυγούστου με τον ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε:
«Επιμένω πως δεν θα δεχτούμε κανένα παράνομο μετανάστη από την Ιταλία ή απ’οπουδήποτε αλλού. Αυτό δεν είναι κίνηση εναντίον της Ιταλίας, προς την οποία είμαστε συμπονετικοί· είναι μια κρίσιμη στρατηγική. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα βασικό σημάδι, σύμβολο και μήνυμα προς τους μετανάστες και τους λαθρεμπόρους ότι δεν έχει νόημα να πλεύσουν προς την Ευρώπη….
Ο Μπάμπις πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαφορές της και να συμφωνήσει σε μια κοινή πανευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική:
«Αν η Ιταλία δεν δέχεται μετανάστες, αν η Μάλτα δεν τους δέχεται, τότε θα το κάνει η Ισπανία. Δείχνουμε πως είναι πιθανό να φτάσουν στην Ευρώπη από το Μαρόκο μέσω της Ισπανίας. Πρέπει να σταματήσουμε τη ροή της μετανάστευσης. Θέλω να μιλήσω γι ‘αυτό με τους συνεργάτες μου στην Ιταλία, τη Μάλτα και, φυσικά, με τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έλαβε δράση τώρα σχετικά με την Ισπανία. Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για τη λύση, επειδή έχουμε χάσει άσκοπα τρία χρόνια λόγω της παράλογης συζήτησης για τις ποσοστώσεις…
«Πρέπει να προστατεύσουμε ό,τι έχτισαν οι πρόγονοί μας για περισσότερο από χίλια χρόνια. Δεν είναι ένα σύνθημα, είναι γεγονός.»
Η αποδοχή του Ορμπάν από τον Σαλβίνι εξέθεσε επίσης διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, που αποτελείται από τη Λέγκα του Σαλβίνι και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Στις 23 Αυγούστου, ο Ντι Μάιο απείλησε να παρακρατήσει τις πληρωμές της Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν μια συνάντηση κορυφής ΕΕ στις Βρυξέλλες, που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Αυγούστου, αποτύγχανε στο να δοθούν υποσχέσεις από άλλες χώρες της ΕΕ για την αποδοχή μεταναστών από την Ιταλία. Σε μια συνέντευξη στην ιταλική τηλεόραση, την οποία δημοσίευσε επίσης στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Ντι Μάιο είπε:
«Εάν αύριο δεν βγει τίποτα από τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν δεν αποφασίσουν τίποτα σχετικά με την … ανακατανομή των μεταναστών, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πλέον προετοιμασμένοι να δώσουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ ($23 δις) στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο.»
Μετά την αποτυχία της συνάντησης της ΕΕ να παράσχει λύση, οι ηγέτες του M5S στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, Francesco D’Uva και Stefano Patuanelli, αντίστοιχα, εξέδωσαν μια δήλωση:
«Οι χώρες που δεν συμμετέχουν στη μετεγκατάσταση και οι οποίες δεν καταδέχονται να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ιταλίας για βοήθεια, δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια από εμάς και μεταξύ αυτών αυτή τη στιγμή βρίσκεται η Ουγγαρία.»
Σε μια συνέντευξη της 27ης Αυγούστου με την εφημερίδα La Stampa, ο Ντι Μάιο ξέσπασε στον Ορμπάν:
«Η Ουγγαρία του Ορμπάν υψώνει τοίχους από συρματόπλεγμα και αρνείται την αναδιανομή των μεταναστών. Εκείνοι που δεν αποδέχονται την αναδιανομή, δεν θα πρέπει να δικαιούνται ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.»
Ο Σαλβίνι υπερασπίστηκε τον Ορμπάν: «Σέβομαι το απόλυτο δικαίωμα της Ουγγαρίας να υπερασπίζεται τα σύνορα και την ασφάλεια του λαού της. Ο κοινός στόχος είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων.»
Ο Ορμπάν απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που να δεσμεύεται για την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια Επιτροπή μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που να μην τιμωρεί τις χώρες – όπως η Ουγγαρία – που προστατεύουν τα σύνορά τους.»
Ανάλυση του Soeren Kern / Από το
*Ο Soeren Kern είναι Ανώτερος Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: