Σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό τον έχει διαβεβαιώσει ο Έλληνας ομολογός του, Αλέξης Τσίπρας.
Έπειτα από τη συνάντηση του με τον με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προεδρεύει και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,και βλέπει θετικά την συμφωνία, ο Ζάεφ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει διαβεβαιώσει ότι ακόμα κι αν κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Ελλάδα αντιδρούν με τη συμφωνία, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τη στηρίξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο Κουρτς τόνισε ότι «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων»,επαινώντας τη στάση των Σκοπίων στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.
«Θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ» τόνισε ο Κουρτς και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο» που «θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστριακής καγκελαρίας, υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ την πλήρη στήριξή του για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Ελπίζει σε θετική έκβαση στο δημοψήφισμα
Ο Αυστριακός καγκελάριος μάλιστα αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει «έντονη συμμετοχή» και «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».
Κατά τις δηλώσεις του, ο Κουρτς δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ο ίδιος, ανέφερε, θα είχε συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».