Ισραηλινή ηχηρή παρέμβαση εναντίον της Τουρκίας! Το Ισραήλ ζητά να “παγώσουν” οριστικά οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και αιτιολογεί την άποψή του πολύ ξεκάθαρα: “Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ μόνο στα χαρτιά. Μην της δώσετε τα F-35”! Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ισραηλινοί κάνουν το αίτημά τους να ακούγεται πολύ λογικό.
Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat στο Τελ Αβίβ (BESA) παρακολουθεί τις περίεργες σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ουάσιγκτον και της Τουρκίας. Ένα έγγραφο του BESA, το οποίο συντάχθηκε από τον Burak Bekdil, αρθρογράφο με έδρα την Άγκυρα, καταγράφει όλους τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται μέλος του ΝΑΤΟ.
Αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Τον Δεκέμβριο του 2017, η Άγκυρα ανακοίνωσε επισήμως ότι θα αποκτήσει δύο ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 . Η Τουρκία συζητά επίσης με την Eurosam, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, την ανάπτυξη και τη συμπαραγωγή ενός παρόμοιου συστήματος . Αλλά αυτό δύσκολα καθησυχάζει τις δυτικές πρωτεύουσες όπου οι πολιτικοί αναρωτιούνται τώρα, μεταξύ άλλων, πως ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και θα διαθέτει και F-35 Joint Strike Fighters.
Η Τουρκία, ένας εταίρος προγράμματος, διέταξε 116 από τα μυστικά αεροσκάφη. Το Ισραήλ μόλις έλαβε τρία περισσότερα F-35s, δίνοντάς τους μια ντουζίνα. Το Ισραήλ έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τον αγώνα F-35”.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην μελέτη για την συμπεριφορά της Τουρκίας προβληματίζουν:
Σύμφωνα με τη μελέτη του Bekdil, “η Τουρκία και η Συρία πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική άσκηση τον Απρίλιο του 2009 – την πρώτη του είδους μεταξύ ενός μέλους του ΝΑΤΟ και ενός εκπαιδευμένου και εξοπλισμένου από τη Ρωσία κράτους .
Τον Σεπτέμβριο του 2010, τουρκικά και κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο! Το 2011, ο Ερντογάν είχε εναντιωθεί στην επίθεση κατά του Καντάφι”.
Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι “στην αρχή του 2015 η Τουρκία ήταν ύποπτη για συστηματική και παράνομη υποκίνηση διάφορων τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του ISIS, στον οποίο έδινε όπλα.
Ενώ ο πρωταρχικός στόχος της Δύσης ήταν η καταπολέμηση του ISIS, ο Ερντογάν προσπάθησε να ανατρέψει τον Πρόεδρο της Συριακής Μπασάρ Ασάντ και να εγκαταστήσει στη θέση του ένα σουνιτικό, φιλοτουρκικό, ισλαμικό καθεστώς.
Τον Ιανουάριο του 2018, η ετήσια έκθεση Freedom in the World, η οποία καταρτίστηκε από την αμερικανική ΜΚΟ Freedom House, χαρακτήρισε την Τουρκία ως “μη δημοκρατική χώρα“ για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η σειρά εκθέσεων της το 1999.
Επίσης, τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Έκθεση Δικαιοσύνης, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που επιδιώκει να προωθήσει το κράτος δικαίου σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι η Τουρκία έπεσε στην 101η θέση από 113 χώρες στον δείκτη για το κράτος δικαίου!
Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ξανά και ξανά ότι η Τουρκία γίνεται μια «σημαντική αντιδυτική» δύναμη η οποία χτίζει μια ισχυρή πολεμική μηχανή. Πρόσφατα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής με τους αρχηγούς της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο χώρες που είναι εχθροί της Τουρκίας.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε κοινά ασκήσεις με την ελληνική αεροπορία και υπάρχουν και άλλοι «δίαυλοι συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών”.
Οι ανησυχίες των ισραηλινών είναι πολλές και σοβαρές κι έρχονται να προστεθούν στις αμερικανικές. Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, μετά από τη νίκη του στις εκλογές.Αν δεν δείξει με τρόπο πειστικό ότι η Τουρκία παραμένει στο δυτικό στρατόπεδο οι εξελίξεις μπορεί να ΄ναι απρόβλεπτες. Το πρώτο τεστ είναι σε λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Τραμπ θα συναντήσει τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αιτήματα προς τον Αμεριακνό πρόεδρο.
Πηγή: