Η αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Κομισιόν στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της "Καθημερινής" δεν έχει σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η "η ηχώ" των ιδιοκτητών, η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».
Ανακοίνωση των ιδιoκτητών ιδιωτικών καναλιών
Με αφορμή το δημοσίευμα της "Καθημερινής" ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ).
«Η ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συντελεστεί από τις 16 Ιουνίου όταν ο αρμόδιος Επίτροπος Gunther Oettinger απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή (2016/2073 C2016 3581 final 16.6.2016) με παραλήπτη την κυβέρνηση της Ελλάδος ότι εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί τότε η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ευρίσκεται προ των θυρών. Η Προειδοποιητική Επιστολή εκδόθηκε μετά από μελέτη και εξέταση της πρώτης από μια σειρά εκκρεμών προσφυγών ενώπιον της Επιτροπής. Επίμαχο ζήτημα είναι το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και γενικότερα για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και, εν προκειμένω, της ΕΕΤΤ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ ενώ επισημαίνεται ότι «γίνονται προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού να υποβαθμίσει το ζήτημα».
«Στο κείμενο που αριθμεί συνολικά 29 σελίδες (και η ύπαρξη του έχει επιμελώς αποκρυβεί από την κυβέρνηση) χρησιμοποιούνται ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις και γίνεται εκτενής αναφορά όχι μόνο στο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη) - το οποίο κατά την άποψη της Επιτροπής παραβιάζει ευθέως το κοινοτικό πλαίσιο και τις σχετικές οδηγίες- αλλά και σε σειρά δηλώσεων, παρεμβάσεων και ενεργειών (κυρίως από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη)», αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση «με την ρητή αναφορά ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές (που ουσιαστικά θα ανακαλούν όλο το νομοθετικό πλαίσιο) τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση Αιτιολογημένης Γνώμης που οδηγεί σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι «η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής».
Σχετικά θέματα:
Η απάντηση Παππά για την επιστολή Έτιγκερ
Η Κομισιόν εγκαλεί την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες
«Εντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες διαπιστώνει ο γγ Ενημέρωσης