Τους νεκρούς τους θάβουν οι Παλαιστίνιοι, όσους σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκρούσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη μεταφορά μεταφορά και τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Πρόκειται για την πιο αιματηρή σύγκρουση για τους Παλαιστινίους που έχει σημειωθεί στη Γάζα από το 2014, με τελικό απολογισμό 60 νεκρούς, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά (ένα βρέφος) και 2.700 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 2.200 από αληθινά πυρά ή εισπνοή δακρυγόνων.
Αφού θάψουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το ισραήλ.
Ο Χάλιλ αλ Χάγια, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ό,τι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και ότι είναι ειρηνικό. Μέχρι στιγμής οι μαχητές της οργάνωσης δεν έχουν βγάλει τα όπλα, όμως ο αλ Χάγια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.
Σήμερα είναι μια μαύρη επέτειος για τους Παλαιστίνιους, η «Νάκμπα», η «καταστροφή» που αποτέλεσε για εκείνους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και ο αναγκαστικός εκτοπισμός χιλιάδων Παλαιστινίων.
Για «σφαγή» έκαναν λόγο χθες οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, ενώ η ισραηλινή τακτική της χρήσης αληθινών πυρών εναντίον των διαδηλωτών έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία και καταδίκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τα ισραηλινά πυρά και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.
Ο ισραηλινός στρατός, που αμφισβητεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών.
Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με τον στρατό να αναμένει σήμερα νέα βίαια επεισόδια. «Κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση», προειδοποίησε.
Το Ισραήλ φοβάται ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στο έδαφός του, όπου μπορούν να απειλήσουν πολίτες. Προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να προστατεύσει τον φράχτη, τους στρατιώτες και τους πολίτες του.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι δεν κάνει χρήση πραγματικών πυρών, παρά μόνο ως έσχατο μέσο.
Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα.
Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι --άνδρες, γυναίκες και παιδιά-- κατά μήκος των συνόρων, με κάποιους από τους οποίους να επιθυμούν να σπάσουν τον φράκτη ασφαλείας του Ισραήλ.
Αν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα ισραηλινά πυρά, ομάδες αποφασισμένων να αψηφήσουν τον θάνατο πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ ή καιόμενα λάστιχα εναντίον των στρατιωτών.
Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τα ισραηλινά πυρά. Μόνο ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.
έντονη είναι η διεθνής ανησυχία για την ανάφλεξη στη Γάζα όπως και οι διπλωματικές αντιδράσεις
Στο μεταξύ
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων βιαιοτήτων στη Γάζα, καταδικάζει τη χρήση ισχύος από το Ισραήλ
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα σήμερα, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.
Η Τουρκία καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Την ανησυχία της εκφράζει η Ρωσία
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας.
Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.
Κρεμλίνο προς Κουαρτέτο
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.
Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε α